Struka gotovo jedinstvena o šansama moguće apelacije SDA

Vijesti 24. jan 201919:08 > 19:33
Srna

Nekadašnji predsjednik SDA, Sulejman Tihić, još je 2009. godine najavio apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine o revidiranju imena bh. entiteta Republika Srpska. No, svoj zahtjev je odbacio, kako su tada analitičari ocijenili, zbog pritiska međunarodne zajednice. Dvije godine nakon što je tu mogućnost odbacio, aktuelni predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je bio jasan da ukoliko ne bude pomaka, u narednih šest mjeseci, slijedi apelacija. Struka gotovo jedinstvena. Poručuje kako su male šanse da se o apelaciji odredi Ustavni sud...

Ideja o promjeni naziva entiteta Republika Srpska nije ništa novo, niti strano dužnosnicima RS-a za koje je, podsjetimo, ime bio uslov svih uslova za početak mirovih pregovora 1995. godine. O revidiranju imena prvi put se ozbiljno počelo govoriti na sastanku u Vašingtonu, 2007. godine, tada lidera dvije najjače političke partije, Harisa Silajdžića i Milorada Dodika. Dvije godine kasnije, Sulejman Tihić, tada predsjednik SDA najavio je podnošnje apelacije Ustavnom sudu, no navodno, zbog pritiska međunarodnog faktora, apelaciju je povukao. Ona se godinama najavljivala i od Ramiza Salkića, potpredsjednika entiteta RS, no nikada nije upućena.

Na direktno pitanje Bakiru Izetbegovicu u intervjuu koji je dao 2017. godine, lider SDA je odgovorio kako neće ništa učiniti što bi moglo pokolebati odnose i zaustaviti BiH u euroatlantskim integracijama, odnosno da navodi o apelaciji nisu tačni.

“Mislim da šansi nema – niti da dođe do Evropskog suda. Mislim da, iako nije zahvalno davati bilo kakve procjene za odluke sudova, ali držeći se do sada neke sudske prakse, mislim da je i tu osuđeno na neuspjeh”, kazao je Faris Vehabović.

Stvari su se promijenile. Izetbegović za to smatra odgovornim politiku Milorada Dodika koja je diskriminatorska prema Bošnjacima i Hrvatima koji žive u entitetu i koja udara u temelje Bosne i Hercegovine. I zbog toga apelacija će se desiti u narednih šest mjeseci, ako ne bude pomaka.

No malo ko vjeruje da bi zahtjev SDA mogao proći Ustavni sud BiH, ali i Sud za ljudska prava u Strazburu.

Zanimljivo da je inicijativa uslijedila samo dan nakon sastanka delegacija SDA i SNSD-a o formiranju vlasti, odnosno zaključka kako treba spustiti tenzije u BiH. S druge strane, radi se o izuzetno kompleksnom pitanju za koje ne postoji minimum podrške u Republici Srpskoj, zbog čega se analitičari pitaju zašto sada.

Radi podsjećanja i dalje se čeka na implementaciju odluke Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića. O apelaciji Borjane Krišto sud se nije izjasnio. Posljednji izbori u Mostaru održani su 2008. godine, iako je rješenje za Izborni zakon trebalo biti doneseno za šest mjeseci.

Dok pola države smatra kako je 9. januar neustavan, druga polovina da je odluka Ustavnog suda implementirana po apelaciji Bakira Izetbegovića, i dalje na čekanju zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o “Danu RS-a”, koju su u januaru prošle godine predali bošnjački predstavnici u vlasti RS. I ovo su samo neke od odluka.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.