Čović: Poput revizije tužbe ili priče o Pelješkom mostu

Vijesti 24. jan 201921:19 > 21:20
N1

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je bh. entitet Republika Srpska zapisana pod ovim imenom od 1995. godine i da iza otvaranja pitanja preispitivanja naziva Republike Srpske stoji neki drugi cilj.

Komentarišući najavu inicijative SDA da će od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine tražiti preispitivanje naziva Republike Srpske, Čović je rekao novinarima u Zenici da ne ulazi u to šta je bila ideja lidera te stranke Bakira Izetbegovića.

“Ali imam običaj da kažem – nema boljeg rodoljublja od ustavnog u BiH. Bojim se da je ovo jedan od poteza koje smo imali više puta, poput mobilisanja bošnjačkih stranaka oko revizije tužbe, iako smo znali da je to završen čin, priča oko Pelješkog mosta i slično”, istakao je Čović.

On je rekao da treba štititi BiH, ali da to treba da bude zajednička potreba svih političkih legitimnih predstavnika koji su izabrani na izborima jer će samo tako biti pronađena rješenja za sva pitanja.

“Ako je to samo hir jednog pojedinca ili jedne politike, bojim se da će svaki završiti na sličan način kao do sada. Imamo štetu, a to je nepovjerenje koje jača”, zaključio je Čović.

Govoreći o formiranju novog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Čović je rekao da ne vidi prepreku da on bude formiran u narednih sedam dana čime bi se stvorili uslovi da bude usvojen budžet Federacije i omogućila nesmetana isplata plata i penzija.

Čović je u Zenici prisustvovao obilježavanju 29 godina Gradskog odbora HDZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.