Milan Dunović za N1: Naziv Republike Srpske jeste uvredljiv, ali…

Vijesti 25. jan 201908:12 > 10:04
N1

Milan Dunović, član Predsjedništva Demokratske fronte i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da ime bh. entiteta Republika Srpska jeste uvredljivo, ali da mu nije jasno zašto je Stranka demokratske akcije sada pokrenula ovo pitanje.

Kako je dodao, postavlja se i pitanje da li je Ustavni sud Bosne i Hercegovine adresa na kojoj se u ovom slučaju uopće može odlučivati.

”Moram priznati da naziv jeste uvredljiv za ostale narode i to je nešto o čemu je bilo govora ranije, ali postavlja se pitanje zašto SDA to radi sada, zašto na neki način konsoliduje SNSD. Postavlja se pitanje da li je Ustavni sud adresa koja može da odlučuje, naziv Republike Srpske je donesen u Dejtonu. Ime jeste problematično zbog milion razloga, ali momenat na koji se to dešava i način, nije dobra politička odluka’‘, ispričao je Dunović za N1 i dodao:

‘SDA je na ovaj način dala puno medijske pažnje gospodinu Dodiku i konsolidovala sve stranke u Republici Srpskoj. Mislim da imamo puno ozbiljnijih problema koje treba rješavati”, potcrtao je on govoreći o ovoj temi.

Pojasnio je zašto podnosi novu apelaciju Ustavnom sudu BiH o ocjeni ustavnosti dijelova Zakona o radu.

‘Motiv je zaštita građana i prava koja imaju. Kada govorimo o Zakonu o radu, dešava se da radnik ima obavezu u slučaju povrede prava da se obrati poslodavcu što nije sporno, ali jeste to što mora čekati trideset dana da vidi hoće li poslodavac da udovolji. Ako se radnik nije obratio poslodavcu, on uopće nema pravo da tuži”, rekao je Dunović za N1.

Najavio je sjednicu Predsjedništva DF-a poručivši da je Bh. blok stabilan.

 ”Sjednica Predsjedništva DF-a je sutra, bit će razgovora o koaliranjima na različiim nivoima, mi smo nakon izbora počeli pregovore na kantonalnim nivoima. Kada govorimo o funkcionisanju Bh. bloka, tu je situacija znatno složenija. Ponoviću da ostajemo jedinstveni i da ćemo pokušati odluke donositi zajednički. Druga dva partnera su već imali sjednice Predsjedništva. Nakon sutrašnje sjednice, ponovo će se organizovati sastanaka Bh. bloka, vidjećemo koje ćemo korake napraviti. Svaka odluka će biti teška, ne smijemo pristajati na populističke lake note gdje se posavlja pitanje da li ćemo koalirati sa SDA. To nije tako jednostavno pitanje. Nacionalne stranke nama nisu bliske, ali to ne znači da ne može postojati neka vrsta saradnje”, dodao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.