Otkrivamo: Kako Džakula zapošljava ljude u UIO

Vijesti 13. mar 201516:51 > 16:54
N1

U Upravi za indirektno oporezivanje nastavlja se zapošljavanje po stranačkoj i rodbinskoj podobnosti, tvrdi se u pismima zaposlenih koji su upućeni direktoru Uprave, Miri Džakuli. Takođe, otkrivamo da uhapšeni Zdravko Cvjetinović nije jedini koji je postavljen na rukovodeću poziciju, iako nije bio najbolji na konkursu.

Saudin Terzić imenovan je za šefa Sektora za poreze Uprave za indirektno oporezivanje BiH, iako nije bio najbolji na konkursu. Njega je na tu poziciju imenovao direktor, Miro Džakula, koji je iskoristio diskreciono pravo da postavlja rukovodioce, iako nisu najbolji na konkursu.

Kako saznaje N1, Saudin Terzić je kadar SDP-a BiH. Ranije je bio šef sektora za suzbijanje prevara. Sada je na tom mjestu Damir Župarić, donedavni šef carinske ispostave Šamac koju, kako saznajemo, istražuje SIPA.  Iz Uprave nam je potvrđeno da je nedavno zaposlen i Mevludin Lupić, odbornik Stranke demokratske akcije u Zvorniku. Lupić je zaposlen s još nekoliko osoba za koje se tvrdi da su bliski članovima SDA, a zaposleni su kao saradnici carinici na Graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika.

Osim zapošljavanja po stranačkoj i rodbinskoj vezi, zaposleni u Upravi tvrde da su dolaskom Mire Džakule profitirali jedino radnici hrvatske nacionalnosti. Radnici tvrde da je, u kratkom periodu, 14 Hrvata unaprijeđeno za nekoliko pozicija.

To se posebno odnosi na Carinsku ispostavu Šamac gdje su nakon odolaska Kemala Čauševića postavljeni Hrvati. O tome svjedoči i pismo, potpisano sa “ubjedljiva većina Regionalnog centra Banjaluka”, a koje je upućeno Miri Džakuli.

Više u prilogu Borisa Breze.