Goran Salihović se izjasnio da nije kriv

Vijesti 25. jan 201911:20 > 11:24
N1

Bivši glavni tužilac BiH Goran Salihović izjasnio se danas pred Sudom BiH da nije kriv za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja za šta je optužen.

Salihović je, kako prenose mediji, rekao da uopšte nije razumio optužnicu, a pogotovo dio koji se odnosi na ostvarenu imovinsku korist, kao ni dio iz optužnice da je namjerno zakasnio na avion, vraćajući se iz Pariza za Sarajevo.

Sudija Anđelko Marjanović rekao je da je Salihoviću za ovo krivično djelo zaprijećena kazna do tri godine minimalno.

Salihović je novinarima ispred Suda BiH izjavio da se protiv njega dvije i po godine vode progon i tortura i da je, dok je bio glavni tužilac, želio dobro “ovoj državi i ovom narodu”, te da nije dao da se niko “optuži bez dokaza”.

Salihović je optužen da je, kao glavni tužilac BiH, od početka februara 2013. do 28. septembra 2016. godine postupao suprotno odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, odnosno prekoračio limit potrošnje u zemlji i inozemstvu na mjesečnom nivou.

Prema saopštenju Suda BiH, Salihović je sebi pribavio imovinsku korist veću od 50.000 KM.

Salihović je smijenjen 2016. godine, ali je istraga trajala skoro pune dvije godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.