Općina Rama odbila proglasiti Komšića nepoželjnim, načelnik proziva Čovića

Vijesti 25. jan 201911:14 > 11:17
Anadoliija

Općinski načelnik Rame Jozo Ivančević odbio je zahtjev HDZ BiH da se hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića proglasi nepoželjnom osobom i u toj sredini.

U petak je za sarajevsko “Oslobođenje” izjavio kako ne želi sudjelovati u kampanji čiji je jedini cilj prikriti sve promašaje za koje je, po njegovim riječima, odgovoran čelnik HDZ BiH Dragan Čović i politika koju je on vodio.

“Draganu Čoviću su kandidatura i izbor Željka Komšića došli kao glavni prekrivač svih teških promašaja, nedosljednosti i neispunjenih obećanja“, kazao je Ivančević, koji je član HDZ 1990.

U Rami je HDZ 1990. već godinama na vlasti i ta općina slovi za utvrdu oporbene politike među Hrvatima u BiH.

Gotovo sve općine i županije u kojima vlast drži HDZ BiH su se nakon izbora provedenih u listopadu 2018. uključile u kampanju stigmatiziranja Željka Komšića nakon što je on u izbornom srazu za člana Predsjedništva BiH pobijedio Čovića.

Kao odgovor na to u HDZ BiH uslijedio je niz odluka kojima je Komšić proglašen za personu non grata u općinama i županijama s hrvatskom većinom, a zahtjev da se to učini i u Rami uslijedio je nakon što su prošlog tjedna Čović i predsjednik HDZ 1990. Ilija Cvitanović potpisali sporazum o suradnji dviju stranaka u borbi za ostvarivanje temeljnih prava hrvatskog naroda odnosno za izmjene ustava i izbornog zakona kojima će se osigurati njegova jednakopravnost.

Načelnik Ivančević je taj zahtjev odlučno odbacio jer drži kako je glavno izvorište problema s kojima se Hrvati u BiH danas susreću politika HDZ BiH i Dragana Čovića, a ne izbor Komšića u Predsjedništvo BiH.

„Mi smo se davno usprotivili Čovićevu jednoumlju i demokratski pokazujemo svoje stajalište. Ovo pokazivanje našeg stajališta ne mora biti odmah put u raskol, nego razvoj demokracije unutar stranke, ali i u cijeloj zajednici. Ako i dođe do raskola, to je upravo ostvarivanje cilja Dragana Čovića koji pokušava uništiti oporbu među Hrvatima BiH. Mi u Prozor-Rami ne planiramo mijenjati mišljenja i stajališta iskazana prilikom osnivanja HDZ-a 1990”, kazao je Ivančević.

Sam Komšić je izjavio kako se ne uzrujava posebice zbog toga što su ga u većinskim hrvatskim sredinama proglasili za nepoželjnu osobu.

“Institut persone non grata, koji su za mene uvele HDZ-ove općine, meni je smiješan. Ne trebaju oni meni, njima sam ja potrebniji. Krećem se u Sarajevu, ali i u općinama u središnjoj Bosni i tamo se animozitet među običnim ljudima ne osjeti, to nam servira politika”, izjavio je Komšić tijekom gostovanja u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 ranije ovog mjeseca.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.