Petritsch: Holbrooke mi je priznao da je davanje imena RS bilo greška

Vijesti 25. jan 201911:50 > 11:52
N1

Eventualna incijativa SDA prema Ustavnom sudu BiH o promjeni imena Republike Srpske ne izaziva samo domaće nego i međunarodne javnosti. Tako bivši diplomatski predstavnici SAD-a Richard Kauzlarich i bivši Visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch smatraju da ovakve ideje nisu dobre, a ni poželjne.

“Moje mišljenje je da bi se trebali držati dejtonske formulacije Bosne i Hercegovine. Mijenjanje mapa ili imena u sadašnjoj situaciji će jedino kreirati nove probleme. Drugo, Bosna i Hercegovina se suočava s brojnim problemima trenutno i ja iskreno ne bih postavio ne vrh liste prioriteta mijenjanje imena koja su ugovorena u Dejtonu”, kaže bivši ambasador SAD u BiH Richard Kauzlarich.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch se u reakciji za N1 vraća u vrijeme Daytona, ali i onog što je o tome kazao tvorac Daytona Richard Holbrooke.

“Iako mi je Holbrooke priznao da je davanje ovakvog imena i njegovo prihvaćanje bilo greška, ono je sad dio Daytona i prihvatile su ga strane u sukobu i međunarodna zajednica. Ne vidim da je ime problem. Postoji mnogo primjera sličnih Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj u svijetu. Reforme entitetskih ustava iz 2002. godine, kada sam ja bio Visoki predstavnik, dale su svim narodima jednaka prava. Tu leži problem: te promjene nisu implementirane na pravi način, da se to desilo to bi osiguralo bolje provođenje vladavine prava i osnovnih prava”, kaže Wolfgang Petritsch i dodaje da od toga zavisi poboljšanje životnih uslova svih građana.

Iz SDA je  najavljeno da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.