Mustafa Cerić i Jakob Finci u Novom danu

Vijesti 25. jan 201912:04 > 12:10
N1

Najavljena inicijativa SDA prema Ustavnom sudu BiH o promjeni naziva bh. entiteta Republika Srpska; uslijedila reakcija SNSD-a, uskoro i ostalih političih stranaka, ali i konstatacija SDA da će pratiti klimu u Republici Srpskoj u narednih 6 mjeseci prije konačne odluke. Tri mjeseca nakon izbora, vlasti u FBiH i državi nema - hoćemo li napraviti ijedan korak naprijed u periodu koji slijedi?

Bivši reis-ul-ulema islamske zajednice u BiH, predsjednik Svjetskog Bošnjačkog kongresa, jedan od osnivača Bošnjačke akademija nauka i umjetnosti Mustafa Cerić naš je gost u subotu ujutro, govorićemo o ovim i drugim aktuelnim temama.

Osmi saziv Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine održaće sutra u Mostaru konstituirajuću sjednicu, na kojoj će, između ostalog biti razmotreno usvajanje prijedloga Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH na tragu dokumenta usvojenog u Saboru Republike Hrvatske. Istovremeno će ovaj dokument obuhvatiti sve dosadašnje deklaracije HNS-a, te kako je najavljeno postati obavezan za sve “legitimne predstavnike političke volje Hrvata u BiH”. Mi ćemo biti uživo u Mostaru, Đenana Kaminić Puce će donijeti detalje.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. januara, ustanovljen je 1. novembra 2005. rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 27. januara 1945. godine oslobođen je Auschwitz, najozloglašeniji logor smrti. O sjećanju na žrtve holokausta sutra za Novi dan govori Jakob Finci.

Ilma Kazazić je ove sedmice na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju za osobe s invaliditetom u Kranjskoj Gori zauzela 8. mjesto u veleslalomu, što je i najbolji plasman Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu do sada. Ilma je i po ranijim rezultatima jedna od perspektivnijih bh. sportašica. Sutra, po povratku sa svjetskog prvenstva, s nama će biti u studiju.

O muzici, spotovima, planiranim projektima govorimo sa Almasom Smajlovićem, frontmenom benda Erogene Zone.

Meliha Fazlić iz Javnog preduzeća “Sarajevo” najaviće manifestaciju “Trebević se budi, sankajmo zajedno” – svojevrsni uvod za EYOF 2019.

Novi dan u subotnjem izdanju gledajte od 9 do 11 sati na N1 televiziji.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.