Wigemark o inicijativi SDA: Nisu nam potrebne nove tenzije

Vijesti 25. jan 201913:08 > 13:10
N1

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark kazao je danas da nije njegovo da komentariše pojedinačne inicijative političara u BiH na pitanje za reakciju na najavu SDA da će pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena Republike Srpske.

On je naglasio važnost provedbe izbornih rezultata ocijenivši to najvažnijim.

”Nije moje da komentarišem pojedinačne inicijative, ali bih se ponovo vratio na temu implementacije izbornih rezultata i u tom kontekstu se treba zapitati da li će ovakve inicijative ubrzati ili usporiti provednu izbornih rezultata. Neke dodatne tenzije u BiH su zadnja stvar koja nam je potrebna, posebno u ovom periodu nakon izbora. U ovom trenutku bilo bi najvažnije da se forkusiramo na provedbu izbornih rezultata”, rekao je Wigemark.

Stranka demokratske akcije će, podsjećamo, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH, navode iz SDA.

Wigemark se danas, podsjećamo, sastao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.