KCUS: Nastavak uspješne saradnje sa Ortopedskom bolnicom Valdoltra

Vijesti 25. jan 201913:33 > 13:36
KCUS

Kombinovani timovi ortopeda KCUS i Ortopedske bolnice Valdoltra iz Slovenije uspješno su uradili osam izrazito komplikovanih operacija na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS. Riječ je o veoma složenim artroskopskim zahvatima, te operacijama iz oblasti revizione endoprotetike.

Operativni program urađen je u okviru saradnje ove dvije zdravstvene ustanove, a tim povodom u KCUS su boravili direktor Ortopedske bolnice Valdoltra, dr. Radoslav Marčan i doc. dr. Rihard Trebše.

“Naša saradnja traje dugi niz godina i veoma smo zadovoljni organizacijom rada i stanjem koje smo zatekli u Kliničkom centru u Sarajevu. Kolege s Ortopedske klinike KCUS pokazali su visok nivo stručnosti i odgovornosti u radu, te smo dosegli nivo saradnje kojem smo od početka težili. Zajedno sa dr.Edinom Kulenovićem i dr.Huseinom Čamom u timu, uradili smo komplikovane i zahtjevne operacije koljena kod mladih sportista”, kazao je Marčan.

Dr. Edin Kulenović, specijalista ortopedske hirurgije i prim. mr. sci. dr. Husein Čamo kazali su da svaka posjeta kolega iz Slovenije rezultira korisnim ishodom, kako po pacijente tako i po ortopede KCUS.

“Razmjena iskustava i znanja sa uvaženim stručnjacima iz Slovenije ima višestruku korist. Nova organizacija rada pruža jednake mogućnosti usavršavanja svim kolegama, a posebno značajno je da postepeno uvodimo i mlade ljekare u operativni program”, naveli su Kulenović i Čamo.

Dr. Rihard Trebše iz Ortopedske bolnice Valdoltra ističe da su operativni programi koji se rade tokom posjete KCUS uvijek izuzetno komplikovani, te da je najveći broj slučajeva vezan za koštane infekcije.

“Posebno smo specijalizirani za zahvate na području koštanih infekcija te smo i ovaj put zajedno sa kolegom prof.dr.Đemilom Omerovićem i timom iz KCUS, uradili ovakve zahvate. Također, uradili smo i nekoliko konzilijarnih pregleda, za koje ćemo naknadno i zajednički odrediti dalji tok liječenja. Osim operativnih programa sa kolegama iz KCUS radimo i edukativne programe, te razmjenu pacijenata”, istakao je Trebše.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS, prof. dr. Đemil Omerović ističe da je saradnja s kolegama iz Bolnice Valdoltra bazirana na unaprijeđenju svih oblasti ortopedije. Naglašava da će u narednom periodu poseban akcent biti na dječijoj i spinalnoj ortopediji.

“Cilj nam je unaprijediti i dodatno razvijati dječiju i spinalnu hirurgiju, te smo i u ovim oblastima već poduzeli određene aktivnosti. Dječiji odjel naše Klinike radi veoma dobar posao, ali ortopedija kao oblast medicine konstantno zahtijeva nadogradnju i usavršavanje. Saradnja s kolegama iz Ortopedske bolnice Valdoltra odvija se na dnevnom nivou, u vidu konsultacija tokom liječenja bolesnika, svih uzrasta”, naveo je Omerović.

Generalna direktorica KCUS, prof. dr. Sebija Izetbegović kazala je da je razvoj ove ustanove nemoguć bez pravilnog stručnog usavršavanja uposlenika i praćenja novih tehnoloških dostignuća. Naglasila je da savremena medicina zahtijeva multidisciplinarni pristup u liječenju, te da su nova dijagnostička i terapijska oprema, uz stručni kadar, ključni za uvođenje efikasnih metoda i protokola liječenja.

Saradnja sa zdravstvenim centrima iz zemalja regiona, ali i šire, od velike je koristi za KCUS i bolesnike. Našim ljekarima pruža se mogućnost usavršavanja i učenja od iskusnijih kolega, koji u svojim centrima već primjenjuju određene procedure koje tek uvodimo u Kliničkom centru u Sarajevu, ali i BiH. Stvaramo uslove u kojima ćemo potpuno ukinuti praksu izmještanja na liječenje izvan naše zemlje. Osim zdravstvenih koristi, ovakvom organizacijom rada postižemo i znatne finansijske uštede, kako za pacijente tako i za zdravstveni sistem. Na ovaj način ćemo novac, umjesto za izmještanje na liječenje izvan naše zemlje, preusmjeriti na poboljšanje kvalitete zdravstvenih usluga i jačanje zdravstvenog sistema u našoj zemlji”, izjavila je Izetbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.