Poruka Stranci demokratske akcije iz Republike Srpske

Vijesti 25. jan 201917:09 > 18:50
N1

Stranka demokratske akcije obrušila se na pojedine predstavnike međunarodne zajednice koji su njihovu najavu preispitivanja naziva bh. entiteta Republika Srpska pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine nazvali kontraproduktivnom i neodgovornom. Izostanak pravovremene reakcije i nerijetko kukavički spram podrivanja BiH od strane pojedinih političkih predstavnika u RS-u, doprinijeli su diskriminaciji Bošnjaka, navedeno je u SDA. S druge strane udruženja koja predstavljaju Srbe u Federaciji danas su također ukazali na njihov neravnopravan status.

Zašto međunarodna zajednica nije reagovala na izjave Dodika u kojima prijeti policijom na entitetskim granicama? U kojima prijeti otcjepljenjem RS? Pitaju u SDA. Napominju – međunarodna zajednica je nereagovanjem dala krila Dodiku da potisne prava Bošnjaka u RS.

“Nemate pristup javnim institucijama kada su u pitanju povratnici, potisnuti su iz javnih službi. Nemate Bošnjaka na rukovodećim mjestima u Centrima javne bezbjednosti, u Banjaluci nemate nijednog šefa službe ili šefa odsjeka, a kamoli nešto više. Oni su od povratnika pokušavali napraviti teroriste. NIjednog relevantnog novinara i urednika na Radio-televiziji Republike Srpske”, ističe Edin Ramić, poslanik SDA u NSRS.

U međuvremenu – nekoliko udruženja koja se bave pravima Srba u Federaciji, ističu, kako je ovaj konstitutivni narod u tom kantonu krajnje neravnopravan. Otima im se, tvrde, imovina. Više od 400 hiljada ih je do ‘91. živjeli na dijelu BiH koji se danas zove FBiH, danas kažu, tek nekih 50 hiljada. Navode i posljednje primjere diskriminacije.

“Formiranje vlada u kantonima. Formirana je Vlada u USK koja broji devet ministara i premijera nijedan nije Srbin. Iako je taj Kanton teritorijalno većinski srpski živalj u procentima preko 35 posto je dio srpskog stanovništva u toma Kantonu. Formirana je Vlada KS koja ima 12 ministara i premijera od njih 13 samo je jedan Srbin”, kaže Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Dok u SDA najavljuju nove apelacije koje se tiču, tvrde, povreda prava povratnika, i poručuju političkim predstavnicima iz RS da je vrijeme da shvate kako Ustav moraju uskladiti s Konvencijom o ljudskim pravima – poruka iz Republike Srpske, Stranci demokratske akcije je sljedeća…

“Da li je iko više spreman sa takvom političkom strankom praviti bilo kakvu kalkulaciju. Ja mislim da je vrijeme da se takve stranke stave u političku izolaciju, da se stave po strani, i ko god bude za dan, dva, mjesec pravio bilo kakav politički dogovor sa takvom opcijom, da je spreman na bazi sukoba još godinama da pravi nered u ovoj zemlji”, smatra Branislav Borenović, predsjednik PDP.

Situaciju je komentarisao bivši ambasador SAD-a u BiH, Richard Kauzlarich. Mijenjanje imena entiteta ne bi trebalo biti političarima na listi prioriteta. Ima većih problema, navodi. I najpametnije bi bilo držati se dejtonske formulacije. Sličnog mišljenja i bivši Visoki predstavnik, Wolfgang Petritsch.

“Iako mi je Holbrooke priznao da je davanje ovakvog imena i njegovo prihvaćanje bilo greška, ono je sad dio Daytona i prihvatile su ga strane u sukobu i međunarodna zajednica. Ne vidim da je ime problem. Reforme entitetskih ustava iz 2002. godine, kada sam ja bio Visoki predstavnik, dale su svim narodima jednaka prava. Tu leži problem: te promjene nisu implementirane na pravi način”, podsjeća Petritsch.

Poznavaoci Ustavnog prava, uglavnom stava – ako i dođe do podnošenja zahtjeva, Ustavni sud bi se proglasio nenadležnim.

“Nema automatske ili sudske promjene odredbe Ustava. Odredbe Ustava se mogu mijenjati i to je jedno od prednosti Dejtonskog sporazuma što ne bi trebala asistencija međunarodne zajednice da se promijeni Ustav, ali naravno pod uslovom da postoji politička volja i većina”, pojašnjava Kasim Trnka, profesor Ustavnog prava .

Pola godine će u SDA čekati, navode, da politički predstavnici iz Republike Srpske promijene odnos prema BiH, i Bošnjacima u tom entitetu. Sasvim izvjesno da od najavljenih razgovora SDA i SNSD o formiranju vlasti u narednom periodu – nema ništa.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.