"Biće blokirane centrale stranaka i cesta ispred OHR-a"

Vijesti 25. jan 201917:22 > 18:49
REUTERS/Antonio Bronic

Kriza zbog eventualnog neusvajanja budžeta Federacije Bosne i Hercegovine mogla bi eskalirati narednih dana ukoliko se do prvog februara ne nađe rješenje za održavanje sjednice Doma naroda. Iz Ureda federalnog premijera Fadila Novalića za N1 su najavili kako neće davati izjave o ovoj temi do sjednice Vlade u ponedjeljak, te zbog pregovora koji se vode sa čelnim ljudima Doma naroda. Udruženja penzionera i poljoprivrednika u Federaciji najavljuju radikalne mjere ako ne dođe do usvajanja budžeta.

Sramota je šta se radi s narodom i državom, političari moraju opravdati povjerenje naroda poruka je iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

“Ovo je prelilo, kap je prelila čašu. Biće blokirane centralne stranaka iz kojih dolaze ti delegati, biće blokirana cesta ispred OHR-a i sve ostalo što bude u našoj mogućnosti mi ćemo blokirati osim naravno putnih pravaca i graničnih prelaza, to nećemo jer nećemo da smetamo građanima koji su ugroženi isto kao i mi”, poručuje Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Penzionerska udruženja smatraju da odgovornost za ovakvu situaciju ne leži na Vladi, nego na Parlamentu Federacije i da će upravo tamo tražiti svoj prava u slučaju neusvajanja budžeta.

“Ne ulazimo uopšte u to ko je tome doprinjeo. Očito je da su svojim kalkulacijama tome doprinijele parlamentarne stranke u BiH zbog svojih sitnih interesa. Izabrale su pogrešnu adresu. Na ovaj način su mislili kazniti one koji su ih ustoličili, što je vrlo mizerno, da ne kažem neku težu riječ”, ističe Redžo Mehić, Savez udruženja penzionera FBiH.

Federalni zavod PIO/MIO čiji godišnji finansijski plan iznosi 2,1 milijardu maraka nalazi se na pragu nezakonitog poslovanja.

“Usvajanje budžeta je problem koji dovodi u problem funkcioniranje sistema uopšte. Parlament daje saglasnost na finansijski plan uz budžet i sad se čeka Dom naroda i on nije zakonski konačan dok ga Dom naroda ne potvrdi i mi se sad nalazimo u zoni nezakonitosti”, tvrdi Zijad Krnjić, direktor FZ PIO/MIO.

Iako je Vlada Federacije imala priliku da na sjednici Predstavničkog doma donese odluku o privremenom finansiranju to se nije desilo.

“Način da se premosti ovaj vakum je odluka o privremenom finansiranju. Istina je da je budžet usvojen u Predstavničkom domu, Dom naroda nije sazvan stari saziv. Novi saziv nije konstituisan zbog poznatih razloga i upustva CIK-a”, navodi Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH.

OHR je već ranije saopštio da stari saziv Doma naroda nema pravo donošenje odluka, a sada poručuje da je sve u rukama političara.

“Odgovornost je izabranih zvaničnika da formiraju organe vlasti te da se pobrinu da institucije imaju odgovarajuće finansiranje”, podsjeća Mario Brkić, portparol OHR-a.

Nakon stavova međunarodnih organizacija koji su ranije izrečeni male su šanse za održavanje sjednice Doma naroda.

“Nakon stavova Ureda visokog predstavnika i američke ambasade sumnjam”, tvrdi Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na naše pozive da iznesu svoje stavove o mogućem održavanju sjednice ili rješavanju ove situacije danas se nisu odazvali ni aktuelna predsjedavajuća Lidija Bradara, ni dosadašnji delegat Tomislav Martinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.