Dodik: Izetbegović ima razloga da bude nervozan

Vijesti 25. jan 201918:00 > 18:01
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da se niko ne može igrati Republikom Srpskom, te da činjenica da su inicijativu SDA o promjeni naziva Republika Srpska "osudili i u bošnjačkim intelektualnim krugovima, ali i pojedini lideri stranaka, pokazuje koliko je inicijativa besmislena".

“Podržavam sve što je slovo Daytona, a to ne znači BiH kakvu je kreirao Bakir Izetbegović, njegov otac i drugi koji su pridobili visokog predstavnika da u njihovo ime krši međunarodno pravo. Takva BiH nije prihvatljiva i nikada neće biti”, rekao je Dodik.

On kaže da ne može da prođe današnja tvrdnja lidera SDA Bakira Izetbegovića da Republika Srpska sprovodi aparthejd.

“To je nešto što vrijeđa sve i govori o njegovoj mržnji prema svemu što je srpsko, što nosi srpski predznak. Ovde se radi o spasavanju ili pozicioniranju Bakira Izetbegovića i SDA na jednoj novoj osnovi koja ne može da prođe i niko se ne može igrati Republikom Srpskom”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas nije popunjen Klub Srba.

“Izetbegović prigovara na ravnopravnost, iako u Republici Srpskoj od šest najvažnijih funkcija dvije pripadaju Bošnjacima, a neka pokaže gdje u FBiH od šest ključnih funkcija ima Srba. Oni su naučili na podaništvo međunarodnom faktoru i da sve ostvare u Srpskoj i kod Hrvata koje su majorizovali i sada to pokušavaju sa Srpskom, što ne može proći”, rekao je Dodik.

On kaže da je bošnjačke političare dobro iznervirao svojim prisustvom u Sarajevu.

“Kao traži se da se promijenim. Sve što traže kontra ću uraditi. Oni su naučili da iza sebe uvijek imaju OHR koji ništa posebno nije rekao u saopštenju. Kada ja progovorim, onda kažu da rušim Dayton. Izetbegović je naučio da međunarodne institucije budu na njihovoj strani, sramno je ponašanje OHR-a bilo sve vrijeme stavljajući se na njihovu stranu u sprovođenju koncepta koji je trebalo da završi sa ovim što traže, a to je ona priča o Danu Republike, Sudu i Tužilaštvu”, naveo je Dodik.

On smatra da, očigledno, Izetbegović ima razloga da bude nervozan, pa i kod izbora glavnog tužioca Bosne i Hercegovine.

“Oni u Sarajevu, kad god im nešto fali, upotrijebe moje ime. Izetbegović treba da pokuša da pomogne svom narodu, a ne da Sarajevo bude najzagađeniji grad u svijetu. Mogao bi nešto da uradi, a ja sam spreman da pomognem. Oni misle da je uspjeh Bosne, ako Srpsku uvrijede i nešto prevare i na tom egzistiraju i zato BiH nema šansu”, poručio je Dodik.

On je ponovio da entitet Republika Srpska ima jasne stavove, a to znači da Bosna i Hercegovini može da se kreće ka evropskim integracijama, a prema NATO-u ne može i o ovome nema diskusije.

“Naučili smo da prihvatanje diskusije znači prevaru od njih i međunarodne zajednice. Jasno smo rekli: o NATO-u se ne razgovara i ne može biti na dnevnom redu ovo pitanje”, rekao je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.