Karamatić: Politika sarajevske čaršije uspjela što nije niko u povijesti

Vijesti 25. jan 201917:49 > 18:02
N1

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a Bosne i Hercegovine je za N1 govorio o sutrašnjem Saboru HNS-a, te drugim političkim temama.

Sabor HNS-a?

Ne treba očekivati ništa spektakularno, preko 600 izaslanika će biti sa pravom glasa. Birat će se novo rukovodstvo HNS-a i usvojiće se akti HNS-a među kojima je i nova Deklaracija koju smo pripremili i koja dolazi u sedam točaka koje smatramo važnim za hrvatski narod. Ne bih izdvojio ništa posebno, govori se o onome o čemu pričamo godinama, apsolutno sva područja života koja su bitna Hrvatima su u njoj. Nezahvalno je bilo šta komentirati prije nego se usvoji“, kazao je Karamatić.

Dodao je da je logično da će zbog broja izaslanika HDZ-a u HNS-u predsjednik biti iz HDZ BiH.

Ovo što je činjenica jeste da je član HNS-a svaki izabrani dužnosnik koji prihvata akte Sabora. HDZ ima najviše izaslanika tako je logično da će oni izabrati kandidata koji dolazi iz HDZ BiH. Sve odluke se na HNS-u donose dogovorom i nikada nije bilo preglasavanje nikoga“.

Promjene u politici?

Što se tiče ponašanja gospodina Cvitanovića i ponašanja predstavnika 1990, oni su imali običaj da za medije govore jedno dok na HNS-u nisu ništa potencirali. Slagali su se sa svime. Npr. Izborni zakon: Cvitanović i Raguž su tu bili i suglasili se sa svima, nakon toga HDZ 1990 je išla sa saopćenjem da oni to ne podržavaju. Što se tiče promjene političkog smjera, ja mislim da je u politici bitna dosljednost i kredibilitet“.

Odlazak Čovića u Banjaluku?

Ja ne bih otišao na proslavu Dana RS. Gospodin Čović nije prvi puta tamo, bio je više puta i bivali su i bošnjački predstavnici ranijih godina. Ja sam mišljenja da su neke rane presvježe, zahvaljujući medijima, politici. 25 godina nakon rata smo u većoj krizi nego na samom završetku rata. Po meni nije normalno da Hrvati ili Bošnjaci budu na obilježavanju Dana RS. Ukoliko se hoće odati poštovanje, prema njegovoj naciji ili religiji postoje drugi načini. Ne moramo obiljećavati datume koji bole druga dva naroda“, kazao je Karamatić.

SDA inicijativa?

Još jedna smijurija u režiji SDA: Ako postoji Sulejman Veličanstveni, Bakir bi se trebao zvati Bakir Ujedinitelj. Politika sarajevske čaršije je uspjela ono što nije niko u povijesti: Ujediniti sve hrvatske stranke. Niti jedna stranka koja ima zastupnika sa hrvatskim predznakom nije ostala van HNS-a. Sada su sa ovom inicijativom uspjeli ujediniti i Srbe“, kazao je Karamatić.

“Sada možete vidjeti na tiskovnoj konferenciji gospodina Dodika i Govedaricu što je bilo nezamislivo”, dodao je.

“Zamolio bih gospodina Izetebgovića i bošnjačke političare da se okani Hrvata. Hrvati na izborima kažu čiju politiku prate. Nama nije potreba da se za nas brinu Bošnjaci”; kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.