Čović: Danas u Predsjedništvu BiH nemamo uposlenog nijednog Hrvata

Vijesti 26. jan 201912:06 > 12:12
FENA/Mario Obrdalj

U Mostaru je započelo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na kojem se okupilo više stotina izaslanika, predstavnika 14 hrvatskih političkih stranaka koje djeluju u Bosni i Hercegovini. U uvodnom govoru predsjednik HNS-a Dragan Čović je rezimirao rad ovog tijela. Poručio je da HNS nema alternativu u ovom trenutku.

“Na opće izbore HNS izašao je u tri bloka, a danas idemo zajedno u borbu za svoj narod koji mora ostvariti sve elemente jednakopravnosti”, poručio je Čović.

Kako je kazao, HNS ima odgovore na sva ključna pitanja i iskušenja u BiH, te da neće učestvovati u formiranju vlasti u FBiH s partnerima koji nisu spremni izmijeniti Izborni zakon koji bi osigurao Hrvatima legitimbo predstavljanje na svim nivoima vlasti.

Poslao je i poruki onima koji smatraju da je Hrvatima u FBiH jako dobro:

“Danas u Predsjedništvu BiH nemamo uposlenog nijednog Hrvata. Pokušajte u uredu srpskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva pronaći nekog ko nije Srbin ili Bošnjak. E, tako neće moći, poslat ćemo jasnu poruku.”

Dodao je kako će Deklaracija biti usvojena konsenzusom te će, u skladu s tim, biti obvezujuća za hrvatske političke subjekte, potpisnike Deklaracije.

Također, na današnjem zasjedanju bit će izabran novi predsjednik HNS-a, Predsjedništvo HNS-a, Sud časti HNS-a, a očekuje se da novi mandat na čelu HNS-a ponovno dobije Dragan Čović.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.