Početak epidemijskog vala: U RS sedmero mrtvih; saznajte koji su simptomi

N1

Sa hladnim vremenom i minusima, redovno dolazi i gripa. Sezona u BiH je na samom vrhuncu i nažalost bilježe se smrtni slučajevi. U Republici Srpskoj još tri pacijenta su preminula od posljedica gripe, čime se ukupni broj žrtava teške respiratorne infekcije povećao na sedam. U FBiH nisu zabilježeni smrtni slučajevi.

Ljekari preporučuju redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, kao i često provjetravanje prostorija.

Posjete u zdravstvenim ustanovama i bolnicama potrebno je svesti na minimum. A neke ustavnove u potpunosti su ih zabranile.

Pacijenti koji su preminuli od posljedica gripe bili su srednje ili starije životne dobi. Osim respiratorne infekcije, imali su i druga hronična oboljenja, a niko od njih nije bio vakcinisan.

Gripa se prenosi kapljičnim putem, putem kašljanja, kihanja i govora. Nekad se može prenijeti direktnim kontaktom sa oboljelom osobom ili u kontaktu sa zaraženim predmetima. Međutim rijetko“, izjavila je dr. Tanja Ilić, ljekar porodične medicine.

Zbog bojazni da bi sličnih slučajeva moglo biti još, Univerzitetski klinički centar Tuzla i Klinički centar u Sarajevu do daljnjeg su obustavili posjete bolesnicima.

Trenutno je na Klinici za infektivne bolesti UKC Tuzla hospitalizovano 11 pacijenata kod kojih je potvrđen virus A influence. Tri su u težem zdravstvenom stanju.

U Kantonalnoj bolnici Zenica oboljelih od H1N1 i A H3N2 ima, ali se ne radi o teškim slučajevima.

Devet bolesnika je imalo sliku sarija, najteži oblik akutne respiratorne infekcije, sedam bolesniika je u Zavodu za anesteziju, a dva pacijenta sa komorbiditetom riziko faktorima je u Klinici za interne bolesti u UKC Tuzla“, rekao je dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla.

Virus gripa A(H1) ili akutna respiratorna infekcija može imati teške posljedice, posebno kod pacijenata koji imaju druga oboljenja. Dr. Amra Bašić – Živadinović, specijalista urgentne medicine, kaže da ovaj virus ima uobičajene simptome. Podsjeća na prehladu koja se vremenom komplikuje. Uporni kašalj…

Upala pluća koja može biti virusna ili infekcijska, temperatura koja visoko skače, teško je oboriti, opšti infektivni sindrom, pacijent se osjeća loše, nema snage, a zbog visoke temperature i iscrpljenosti preporučuje se hidriranje, jer se organizam lakše bori“, istakla je Bašić – Živadinović.

Doktori napominju da je ovo početak epidemijskog vala i da je je rizik od rasta oboljelih povećan.

“I sad sam bolestan. – Kako se liječite? Nikako.”
“Nije da sam imala visoku temperaturu, nego kašalj i mala anemičnost.”
“Ja se nisam vakcinisala, imam dobar imunitet, ali djeca, stariji, zašto ne.”

Ljekari preventivo preporučuju vakcinisanje, a onda i često pranje ruku, izbjegavanja boravka u zatvorenim prostorima i u grupama. Vakcinisani građani nemaju razloga za bojazan.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.