Iz SDP-a komentarisali stavove HNS-a: Nastavak retrogradne politike HDZ-a

Vijesti 26. jan 201918:09 > 18:17
Facebook

"Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje stavove takozvanog Hrvatskog narodnog sabora kojim se, pored ostalog, negiraju i odbacuju pravosnažne presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu", navedeno je u saopćenju ove stranke.

“Odbacivanje presuda za udruženi zločinački pothvat donesenih pred međunarodnim sudom predstavlja historijski presedan. Ovakav način negiranja međunarodno donesenih pravnih odluka, samo je nastavak retrogradne politike HDZ-a, koja građane Bosne i Hercegovine drži taocima svojih netačnih tumačenja Ustava i Izbornog zakona BiH, čime se blokira svaki iskorak Bosne i Hercegovine ka stvaranju pravne države i boljeg života svih građana”, piše u saopćenju.

Ističu kako politički saveznici HDZ BiH i dalje zatvaraju oči pred radikalnim zaključcima, a sve zarad što brže raspodjele izbornog plijena i zauzimanja ključnih poluga vlasti, navodi se.

VEZANE VIJESTI

“SDP BiH smatra da svi oni koji učestvuju u promovisanju i zagovaranju ovakve politike, ne mogu na bilo koji način biti kredibilan partner za bilo kakve reforme u Bosni i Hercegovini”, kažu iz ove stranke.

Naglasili su kako politika koju zagovara HDZ BiH, mora biti odbačena i poražena, kako bi Bosna i Hercegovina mogla nastaviti svoj put ka NATO i EU.

“Takva politika suprotna je temeljnim vrijednostima na kojim su utemeljeni NATO i Evropska unija i to je, nakon otvorenog negiranja haških presuda, valjda sasvim jasno”, piše u saopćenju.

Podsjetimo, Hrvatski narodni sabor BiH jednoglasno je usvojio Deklaraciju VIII zasjedanja HNS-a BiH, a među svojenim tačkama deklaracije je i ona koja govori o “zaštiti digniteta Domovinskog rata”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.