SDA: Ne mogu se promijeniti haške presude i historijske činjenice

Vijesti 26. jan 201918:49 > 18:56
Fena / Ilustracija

Saopćenjem za javnost oglasila se i Stranka demokratske akcije u vezi sjednice HNS-a na kojoj su odbačene kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu.

“Negiranje pravosnažnih presuda UN-ovog Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Deklaraciji HNS predstavlja nasrtaj na istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, uvredu žrtava udruženog zločinačkog poduhvata i pokušaj da se revidira historija. Nikakvim i ničijim ‘odbacivanjem’ ne mogu se promijeniti pravosnažne presude Haškog tribunala i historijske činjenice, ali to šalje jasnu i nedvosmislenu poruku o politici koju zastupa HNS, kako nama u Bosni i Hercegovini, tako i cjelokupnoj međunarodnoj javnosti”, navedeno je u saopćenju.

VEZANE VIJESTI

Ističu kako se „odbacivanjem“ i negiranjem presuda međunarodnog suda dodatno narušava povjerenje među narodima.

“Korak ka izgradnji povjerenja predstavljao bi odricanje HNS-a od naslijeđa UZP-a, koji je – kako je presuđeno – imao za cilj stvaranje etnički čistog entiteta. Povjerenje i budućnost mogu se graditi jedino na istini i odricanjem od politika koje su za cilj imale pokušaj razbijanja BiH, uz činjenje masovnih ratnih zločina”, saopćeno je.

“Stoga, HNS-ov poziv na administrativno-teritorijalno prekrajanje BiH, na temelju glorificiranja UZP-a, predstavlja svjesno otežavanje dijaloga potrebnog za provođenje reforme izbornog sistema. Uzimajući to u obzir, iskazana privrženost HNS-a Bosni i Hercegovini, njenoj cjelovitosti, ustavnom poretku i euroatlantskim putu doima se kao deklarativna”, piše u saopćenju SDA.

Ističu kako bi bilo dobro da HNS tu opredijeljenost pokazuje i konkretnim koracima, kojih je do sada itekako nedostajalo.

“Štaviše, zvaničnici HNS-a su uglavnom poduzimali korake suprotne od proklamiranih ciljeva, a posebno je problematično narušavanje vladavine prava kroz prisustvo neustavnom obilježavanju 9. januara u Banjoj Luci”, zaključili su.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.