Lagumdžija u Davosu o razlozima za investiranje u BiH

Vijesti 27. jan 201908:53 > 08:56
Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti

Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum, WEF) iz Davosa je okončan nakon četverodnevnog rada. Ove godine preko 350 skupova je okupilo oko 3000 učesnika među kojima 70 šefova država i vlada, preko 1000 direktora najvećih svjetskih kompanija, 300 ministara, kao i lidere međunarodnih organizacija i akademske zajednice.

Dr. Zlatko Lagumdžija je učestvovao na trećem po redu Pojas i Put Davos Forumu kao uvodničar na panelu posvećenom razvojnim šansama i promociji praktične saradnje u ovoj globalnoj inicijativi koja okuplja 122 zemlje Euroazije, Istočne Afrike, Oceanije i Južne Amerike.

Tri panela posvećena ovoj temi, pod pokroviteljstvom Nacionalne Komisije za Razvoj i Reforme Kine, Tsinghua Univerziteta i dvije specijalizirane institucije Ujedinjenih Nacija (UNIDO i UNITAR), kao uvodničare su okupile lidere iz poslovne, političke i akademske zajednice koji dolaze iz 10 država (Kine, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Indonezije, Kazahstana, Malezije, Poljske, Saudijske Arabije, Slovačke i Tunisa) sa prostora Inicijative Pojasa i Puta koji ima udio od 40% svjetske trgovine i preko 60% stanovnika planete.

U izlaganju posvećenom izgradnji društava zajedničkih vrijednosti u eri samoodrživog razvoja, dr. Lagumdžija je govorio o liderstvu i viziji potrebnim za izgradnju prosperitetne budućnosti u vremenu ubrzanog tehnološkog i ekonomskog rasta. Globalizacija pruža priliku i malim zemljama kao što je Bosna i Hercegovina da budu globalni igrači u mjeri u kojoj se izgrađuju kao društva zajedničkih vrijednosti uz snaženje obrazovnog sistema i ekonomiju zasnovanu na konkurentnosti i znanju.

Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti

Ukazujući na Bosnu i Hercegovin kao investicionu priliku Lagumdžija je naglasio da se ne treba posmatrati kao tržište od 4 miliona stanovnika, nego kao slobodni trgovinski prostor od 760 miliona povezan ugovorima o slobodnoj trgovini i stabilizaciji i pridruživanju.

Slobodna trgovina Bosne i Hercegovine sa državama Zapadnog Balkana, EU, Rusije i Turske omogućava investiranje u prostor koji ima ekonomsku moć odnosno godišnji društveni proizvod veći za 400 milijardi dolara veći od SAD i 7.500 mijardi veći od Kine.

Razvojne prilike zahtjevaju opredjeljenost za međusobno uvažavanje, povjerenje i inkluziju u globalnoj ekonomiji kako bi se postigao adekvatan balans između razvoja i društvenog prosperiteta je zajednički interes .

U tom kontekstu, Inicijativa Pojasa i Puta se može smatrati praktičnom platformom za provedbu ključnih komponenti UN-ovih ciljeva održivog razvoja, ciljeva održivog razvoja i Agende 2030, koja objedinjuje naše zajedničke nade, sredstva i alate za zajedničku budućnost, dok u isto vrijeme ima transformativnu ulogu u društvenoj i ekonomskoj inkluziji, stvaranju novih radnih mjesta i obrazovanju kao ključnom faktoru prosperitetne budućnosti.

Politike zasnovane na izgradnji društva zajedničkih vrijednosti, samoodrživom razvoju i kontinuiranom obrazovanju mogu svaku državu, neovisno o njenoj veličini i trenutnom stepenu razvoja, učiniti prosperitnim dijelom svijeta.

Na kraju svog izlaganja, Lagumdžija je formulisao konkretne prijedloge pokroviteljima Foruma koji se odnose na postdiplomske studije i naučnoistraživački radkao i saradnju lokalnih zajednica na izgradnji i promociji društva zajedničkih vrijednosti u okviru Inicijative Pojasa i Puta.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.