U Potočarima obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta (FOTO)

Vijesti 27. jan 201912:36 > 12:38
Anadolija (AA)

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, koji se svake godine obilježava 27. januara, na datum oslobođenja najvećeg koncentracionog logora Auschwitz-Birkenau 1945. godine.

Ovim povodom je u SENSE – Dokumentacionom centru Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari upriličeno emitovanje dokumentarnog filma „Auschwitz“, koji je prikazan i u memorijalnom muzeju u Aušvicu, prilikom 70. godišnjice oslobađanja ovog logora, a govori o stradanjima Jevreja i drugih žrtava nacističkih progona.

”Čuvanje sjećanja na žrtve holokausta predstavlja civilizacijsku obavezu. Pijetet i solidarnost sa žrtvama, te osuda zločinaca i njihovih ideologija, predstavlja jedini moralno ispravan stav. Svjedočanstva preživjelih neprestana su opomena, šta se dogodi kada sile zla nadvladaju. Brojna udruženja koja okupljaju preživjele i čuvaju sjećanje na žrtve holokausta, digla su glas u znak solidarnosti sa žrtvama genocida u Srebrenici, te pružaju i danas podršku očuvanju istine o genocidu u Srebrenici”, rekao je predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Nisvet Mujanović.

Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)

Mujanović je dodao da su, unatoč presudama međunarodnih sudova, kojima je utvrđena istina o zločinima a zločinci osuđeni, nažalost još uvijek aktivne revizionističke tendencije, koje vrijeđaju žrtve i nasrću na istinu.

”Svjedoci smo negiranja zločina, pa čak i otvorenog glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca. To čak dolazi i od pojedinih zvaničnika. Najavljuju se neke komisije, protivne okviru međunarodnog prava i presudama najviših međunarodnih institucija pravde. Potrebno je jedinstvo svih civilizacijskih snaga za efikasno suprotstavljanje revizionističkim nasrtajima. Snaga dobra mora biti jača od sile zla”, kazao je Mujanović.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, istakla je da se ne smije zaboraviti holokaust, te da je izuzetno važno da preživjele žrtve genocida obilježe Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

”Evropa je poslije holokausta rekla nikad više. To nikad više je bilo do genocida u Srebrenici. Evropa i cijeli svijet ništa nisu naučili poslije holokausta. Naša poruka je da se ne smije zaboraviti holokaust, ne smije se zaboraviti genocid”, rekla je Subašić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.