Grabar – Kitarović: Nisam se čula s Čovićem

Vijesti 27. jan 201913:15 > 13:18
N1

U ekskluzivnom intervjuu za N1 predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović komentarisala je odlazak lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na jedan od događaja obilježavanja Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Jeste li prigovorili Draganu Čoviću zbog njegova odlaska u Banja Luku na Dan Republike Srpske?

“Ne, nisam se čula s njime. Ne mogu ja gospodinu Čoviću diktirati njegovu politiku. Ponavljam, BiH je suverena država i političari donose vlastite odluke, pa tako i gospodin Čović. Jedini kome on odgovara su njegovi birači”.

Izjavila je za N1 kako je nimalo ne ohrabruje situacija u BiH.

“Već sam dulje vrijeme zabrinuta zbog stanja u Bosni i Hercegovini i to neprestance ističem. Hrvatska će ostati čvrsto na poziciji suverene BiH, teritorijalne cjelovitosti i političke neovisnosti te države, ali isto tako nećemo odustati niti oko rješavanja onih pitanja koja su se očito otvorila i dovela hrvatski narod u neravnopravnu poziciju”, izjavila je Grabar-Kitarović za N1.

VEZANE VIJESTI

Nitko ne traži da hrvatski narod bude ravnopravniji od drugih, kazala je Grabar-Kitarović, “međutim, konstitutivnost tri naroda u BiH temelj je, odnosno, krov cijelog Daytonskog ugovora”. 

Dodala je kako Hrvatska nikad nije ulazila u to tko će biti osoba koja će predstavljati Hrvate u Predsjedništvu BiH, koje orijentacije ili političke strank.

“To je na biračima da odluče Međutim, ono što je vrlo jasno jest da hrvatski član predsjedništva nije samo po nacionalnosti Hrvat, već je on i politički predstavnik svojega naroda, jer to je temelj Daytonskog ugovora – konstitutivnost triju naroda”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.