Protest protiv zagađenja zraka u Zenici (FOTO)

Vijesti 27. jan 201914:47 > 14:50
Anadolija (AA)

Oko stotinu građana Zenice okupilo se danas na mirnom protestu "Mittal napolje, pravo na život", čime su građani iskazali svoje nezadovoljstvo zagađenim zrakom u Zenici.

Protestno okupljanje održano na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici počelo je u 12 sati, simbolično zvukom sirene za uzbunu.

Organizator protesta, Kenan Madžo, rekao je kako je njegov cilj bio da animira građane da se bore protiv zagađenja zraka u Zenici.

“Danas je i u Briselu izašao veliki broj učenika i studenata protiv zagađenja planete Zemlje, a ja kao organizator ovog protesta i građanin Zenice želio sam da ovaj gorući problem grada stavim u žižu javnosti. Moj stav kao građanina Zenice, isfrustriranog zbog 15 godina trovanja ovog grada, je da imam pravo da kažem Mittal napolje. Ne poznajem tematiku kojom se bave stručnjaci, ekolozi, koji iznose brojne podatke o zagađenju i zdravstvenim aspektima zagađenja, ali sam htio da ponovo pokrenem građane i da ovo pitanje vratimo u žižu javnosti. Upućeni su i brojni zahtjevi javnosti, institucijama, a nedavno je objavljeno da je u Italiji u gradu Taranto donešena presuda, gdje su građani tužili vladu zbog ArcelorMittala i u Strasbourgu je presuđeno u korist građana. I mi ćemo podnijeti apelaciju i pokrenuti peticiju. Razočaran sam i ljut zbog malog odziva građana, da li se radi o strahu ili nečemu drugom, ne znam”, rekao je Madžo.

Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)

Madžo je ponovio i zahtjeve prema državnim i gradskim institucijama da se bave ovim problemom.
Samir Lemeš, član “Eko foruma” Zenica rekao je kako se ne slaže sa nazivom skupa, ali da je kao građanin i aktivista podržao ovaj skup, te naglasio kako je moguće da u Zenici postoji industrija i čist zrak, te da takvi slučajevi postoje u Evropi.

“Loš je odziv na ovaj skup zbog naziva skupa, ne možete zvati ljude da otjeraju industriju iz grada zato što to nije rješenje. Nije rješenje da se eliminiše industrija, a država mora natjerati industriju da poštuje propise, a ukoliko država to ne uradi, onda se krše ljudska prava. To je jasno rekao Evropski sud prije tri dana i nadam se da će to isto reći za BiH, a sretniji bih bio da se to ne mora reći, nego da BiH zaštiti ljudska prava svojih građana i da ne moramo slati apelacije i organizovati proteste”, rekao je Lemeš.

Mirhunisa Bektaš ispred udruženja “Kam” rekla je kako je moguće vidjeti veliki broj građana Zenice sa raznim oboljenjima uzrokovanih zagađenim zrakom.

“Strašno je što se s vremena na vrijeme građani pobune, nas više niko ne može varati. Niko nam ne mora govoriti kakvo je stanje, jer mi vidimo po našim prijateljima i članovima porodica, a vidi se koliko je ljudi u bolnicama zbog problema sa respiratornim organima. Ovo je poražavajuće, a razočarana sam u građane jer se vidi veliko odsustvo svijesti, kao i beznađe građana Zenice jer smatraju da u gradu i državi ne mogu ništa promijeniti”, kazala je Bektaš.

Akif Smajlović, ekolog iz Zenice rekao je kako se mora učiniti više na zaštiti okoline u Zenici.

“Ovo što su sagovornici rekli je tačno. Mittal ništa ne ulaže za zaštitu okoline i mislim da je koksara u Zenici višak, jer istu koksaru imamo u Lukavcu. Mislim da ni izgradnja četiri hidroelektrane u području Zenice, na lokacijama Janjići, Bojin Vir, Internacional i Vranduk, bi povećalo vlažnost i pogoršalo ekološku situaciju u Zenici. Moj prijedlog je da FBiH i država BiH odvoji novac za liječenje oboljele djece od karcinoma u Zenici i plućnih bolesnika i da na izletištu Smetovi napravi se dom gdje bi takvi bolesnici boravili i liječili se”, rekao je Smajlović.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.