Suljagić: HDZ ostaje tamo gdje su bili Boban i Šušak

Vijesti 27. jan 201915:32 > 15:37
N1

Emir Suljagić iz Građanskog saveza komentarisao je za N1 jučerašnju sjednicu HNS-a na kojoj su odbačene kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Hrvatska zajednica tzv. Herceg-Bosna naprosto ne postoji izvan kvalifikacije koju joj je dodijelio Tribunal u Hagu kao udruženi zločinački poduhvat. Što se mene lično tiče, ovo znači da HDZ ostaje tamo gdje su bili Boban i Šušak i to sasvim sigurno ne obećava nimalo blistavu budućnost nikome u BiH“, kazao je Suljagić te dodao:

To nije poziv na mir, to nije poziv na stabilnost, to nije korak prema stabilnosti; to je korak u potpuno pogrešnom pravcu. To je guranje prsta u oko, šake u oko ako hoćete, svima onima koji su bile žrtve tog udruženog zločinačkog poduhvata i ničim, apsolutno ničim ne doprinosi boljoj budućnosti ove zemlje“.

Podsjetimo, Hrvatski narodni sabor BiH juče je jednoglasno usvojio Deklaraciju VIII zasjedanja HNS-a BiH, a među svojenim tačkama deklaracije je i ona koja govori o “zaštiti digniteta Domovinskog rata”.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala, u presudi Prliću i ostalima koji su ukupno osuđeni na 111 godina zatvora, između ostalog navodi da su Prlić, Stojić, Petković i Ćorić ostaju osuđeni za silovanje, nečovječno postupanje (seksualno zlostavljanje), protivpravno i bezobzirno oduzimanje imovine širokih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom, i pljačkanje javne i privatne imovine po osnovu treće kategorije odgovornosti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Praljak takođe ostaje osuđen za protivpravno i bezobzirno oduzimanje imovine širokih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom i pljačkanje javne i privatne imovine po osnovu treće kategorije odgovornosti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Žalbeno vijeće je takođe potvrdilo da je zaključak Pretresnog vijeća da je cilj tog udruženog zločinačkog poduhvata bio stvaranje hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi omogućio ponovno ujedinjenje hrvatskog naroda, putem etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva. 

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.