Članovi Predsjedništva BiH putuju u Brisel bez mnogo dobrih vijesti

Vijesti 27. jan 201916:07 > 19:05
N1

Prvu zvaničnu posjetu od preuzimanja mandata Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imat će iduće sedmice kada će otputovati u Brisel u sjedište Evropske unije. Iako se očekivalo da će se članovi Predsjedništva susresti s više evropskih lidera, do sada su potvrđena samo dva sastanka. Prvog dana posjete u utorak će se sastati sa potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini, dok će ih drugog dana posjete primiti predsjednik Evropskog vijeća. Predsjedništvo u Brisel putuje bez mnogo dobrih vijesti i jeku novih sukoba.

Iako je Predsjedništvo donijelo Izjavu o važnosti EU integracija, kao prepreka na putu prema Briselu, javio se novi-stari integracijski problem.

Najvažnija stvar za Bosnu i Hercegovinu je da nastavi evropski put. I neko namjerno sada ugrožava taj evropski put pričom o NATO-u“, izjava je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

A stari problem je i što na ovaj put Predsjedništvo kreće bez konkretne agende i odgovora na dodatna pitanja, obećana Evropskoj komisiji.

Nećemo ih do tada uputiti Evropskoj komisiji, jer imamo određene tehničke procedure kao što je verifikacija prevoda na engleski jezik i usvajanje na vladama. Imat ćemo pripremljene odluke na bazi konsenzusa, ali će članovi Predsjedništva moći reći da je Bosna i Hercegovina realizirala u potpunosti sve uvjete iz dosadašnje agende Bosne i Hercegovine“, kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Da situacija po Bosnu i Hercegovinu nije nimalo sjajna, potvrdio je za N1 i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn. On je mišljenja da trenutno stanje u BiH koje se refllektira kroz odlazak mladih otvara dodatni prostor za radikalizaciju i nove nestabilnosti te da zato mora biti osigurana evropska budućnost zemlje.

Situacija u državi je izrazito teška. To nije nepoznato, potrebno je pronaći jedno rješenje za različite etničke grupe, organizirati istinski miroljubiv suživot, te državi zaista pružiti evropsku perspektivu, a ne da su ljudi, prije svega mladi ljudi, prisiljeni na emigraciju, te jasno koriste priliku za odlazak u Europu. Tu pogovotovo mislim na Hrvate koji imaju mogućnost dvojnog državljanstva. To je problem utoliko što država ostaje bez najdinamičnijih i najbolje obrazovanih kadrova, a to ne može biti ni u našem interesu“, rekao je Hahn.

Od početka evropskih integracija skoro svaka godina je bila historijska ili najvažnija, rezultati su većinom bili manjkavi, a sad stiže i poruka da se razmisli kakve će ocjene biti upisane u Briselu.

Svaka godina je važna, ali rekao bih da je ova 2019. zaista posebno važna. Posebno važna u svjetlu aplikacije za članstvo i predstojećeg mišljenja o aplikaciji Komisije i naravno ocjene koja će proisteći iz svega toga. Ne bi da to upoređujem s ocjenama u školama, ali zaista mislim da politički lideri trebaju razmisliti sa svoje strane kako će proći i kakve će ocjene u ovoj evropskoj školi kojoj navodno teže“, naveo je Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH.

Optimizam koji gaje politički predstavnici Bosne i Hercegovine mogao bi biti bez utemeljenja, jer kako procjenjuje analitičar Adi Ćerimagić, Bosna i Hercegovina neće dobiti kandidatski status.

U ovom trenutku sve poruke iz Evropske komisije iz Brisela prema vlastima u Bosni i Hercegovini jesu da Bosna i Hercegovina nije spremna za tu preporuku i štaviše da je Bosna i Hercegovina nekih desetak godina iza Albanije kada je u pitanju proces EU integracija. Moje mišljenje je da jedna takva ocjena Bosne i Hercegovine nije ni pravedna ni realna, ali trenutno je situacija takva da u Evropskoj komisiji nisu ubijeđeni da je Bosna i Hercegovina spremna“, komentarisao je Ćerimagić.

Ostaje za vidjeti da li će lideri Evropske unije svoje stavove o napretku Bosne i Hercegovine iskazati iduće sedmice ili će ipak pričekati proljeće kada bi eventualno mogli dobiti dugo očekivano mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.