Znate li ko je Zeki-efendi?

Vijesti 27. jan 201918:28 > 19:19
N1

Ove godine Bosna i Hercegovina obilježava 200 godina od drugog historijskog događaja - kada su sarajevski muslimani spasili Jevreje od progona Rušdi-paše za vrijeme Osmanskog carstva. Taj događaj zapisao je Zeki-efendi Rafaelović, sarajevski Jevrej čije poruke mira i zajedništva smisao i svrhu nalaze i danas.

Bio je erudita, pjesnik, govorio je osam svjetskih jezika, glavni poreski činovnik za Bosnu, stručnjak i finansijski savjetnik, istovremeno i glavni prevodilac za turski jezik u vrijeme Austro-Ugarske vladavine. Ime kojim se potpisivao – Zeki-efendi Rafaelović, da naslutiti da se radi o ličnosti koja nije pristajala da živi samo jedan identitet.

Recimo, kada su bili neki jevrejski praznici, on se oblačio svečano. No, njegova odora nije bila jevrejska, oblačio se ‘muslimanski’ sa anterijama, sa brojanicom u rukama“, kazao je Eli Tauber, savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice BiH.

Nadgrobni spomenik svjedoči – bio je otjelovljenje zajedništva i raznolikosti.

Ovdje počiva u vječnost Moše Rafael Attias” – Zeki-efendi Rafaelović. Na njegovom nadgrobnom spomeniku čitamo i to da je svima bio drag i mio i pun rječitosti. Međutim, ovo je jedinstven u svijetu nadgrobni spomenik, zato što se pored ovoga natpisa na bosanskom jeziku, mogu pročitati natpisi na hebrejskom i natpis na turskom jeziku, napisan arapskim pismom.

Zeki-efendi umro je 1916. Potomci, prema saznanjima istraživača, nisu preživjeli Holokaust. Ideje za koje je živio bile bi prijeko potrebne kasnijim naraštajima.

Uspio je da sačuva jednu priču koja je skoro bila nestala, a to je o tome kako su muslimani grada Sarajeva spasili Jevreje od izvijesnog Rušdi-paše, bosanskog valije. U to isto vrijeme, 1819. godine živio je izvijesni rabin Moše Danon koji je za života proglašen svecem“, rekao je Tauber.

Zeki-efendi pobrinuo se podigne spomenik u Stocu, gdje je rabin umro.

Onda je on postao sveti čovjek i za druge religije. I dan-danas Bošnjaci i Hrvati, kada imaju određene probleme, dolaze na grob ovoga rabina da se mole“, dodao je Tauber.

Jevrejska i Islamska zajednica trebale bi ove godine obilježiti 200 godina od događaja kada su muslimani spasili Jevreje od Rušdi paše, na šta je podsjetio Zeki-efendi – čovjek koji je živio u jednom vremenu, ali čiji rad smisao i svrhu nalaze i danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.