Za sreću malo treba – sanke i Trebević

Vijesti 27. jan 201919:08 > 19:36
N1

Da za sreću malo treba, dokaz je današnje druženje na Trebeviću. "Trebević se budi, sankajmo zajedno", moto je koji je brojne građanke i građane Sarajeva danas izvukao iz toplih domova i žičarom uspeo na trebevićki vidikovac. Tokom boravka na Trebeviću, najmlađi posjetitelji imali su priliku družiti se sa maskotama sarajevskih olimpijada Vučkom i Grudvijem. Sve uoči nadolazećeg EYOF-a.

Trebević – mjesto na kojem se bolje diše, ali i zabavlja. Danas u punom zimskom sjaju, dok su se sunčeve zrake prostirale bijelom snježnom površinom, oni najmlađi su zapravo najviše uživali. U kreativnom žaru, jezikom boje i kista, oslikavali su maskotu sve bliže omladinske olimpijade.

A zabavno je bilo i onim malo starijima, koje – kako kažu – cijela atmosfera pomalo podsjeća na vrijeme Zimskih olimpijskih igara ‘84. godine. Sjećanja na Trebević dopiru do vremena kada se “starom žičarom ili uspinjačom” dolazilo – tek prostrijeti pogled na sarajevske ulice i sokake.

Da je bogdo kao što je nekad bilo, a bit će akobogda ponovo – da se malo uozbilje ovi do koga je, da bude bolje komplet narodu, a ne pojedincima“, komentarisao je Mensur Softić.

Da li vam sada, dok se priprema EYOF, naviru sjećanja?

Kako da ne. Svi smo se plašili, dobro se sjećam tog februara, jer nije bilo snijega. Dan ili dva uoči otvaranja Olimpijade, toliko je padalo da smo svi morali ustajati, čistiti grad i pripremiti otvaranje. To je bilo divno“, istakla je Vahida Hadžiomerović.

Događajima poput ovog promoviraju se bosanskohercegovačke olimpijske planine. Budi i olimpijski duh, kaže to sarajevski gradonačelnik. Duh koji, kako kaže, živi u svim građanima.

Mi imamo još jako puno da radimo na tome da imidž koji je Sarajevo imalo 1984., kao olimpijskog grada, kao grada u koji su mnogi dolazili na skijanje, ispromovisali i vratili da bude u pravom sjaju i punom kapacitetu“, mišljenje je Abdulaha Skake, gradonačelnika Sarajeva.

A sigurno je najmanje jedno – u spustu sankama mogli su uživati svi. Koliko uspješno, ovisilo je o iskustvu. Ali smijeha i dobre zabave nije manjkalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.