Oštre reakcije na Deklaraciju HNS-a

Vijesti 27. jan 201920:57 > 21:05
N1

I danas reakcije na jučer usvojenu Deklaraciju Hrvastkog narodnog sabora o položaju Hrvata, i naročito dio u kome se odbacuje kvalifikacija Haškog suda o udruženom zločinačkom poduhvatu.

I dok stranke iz Sarajeva mahom ovaj dio o negiranju i odbacivanju UZP-a smatraju gubitkom zdravog razuma, iz HNS-a oglasili su se saopćenjem u kojem odgovaraju: Riječ je o histeričnim istupima i osudama – nečega što je kao stav HNS-a odranije već poznat.

Pozvali su i, kako navode, mrzitelje Hrvata u BiH ili one koji ne podnose Hrvate u BiH, da bar na silu pročitaju šta piše u Deklaraciji, pa da onda pokušaju naći razloge za iskrivljivanje i manipuliranje sadržajem Deklaracije.

I dok se još nije spustila prašina koju je podigla moguća najava apelacije SDA o imenu Republike Srpske, nove turbulencije i nova kriza na političkoj sceni u BiH. Usvojena HNS-ova Deklaracija uzburkala je duhove prošlosti i sadašnjosti, a gotovo sve političke stranke sa sjedištem u Sarajevu, odmah su osudile određene zaključke. Osobito onaj dio u kojem se odbacuje kvalifikacija Haškog suda o udruženom zločinačkom poduhvatu.

“Negiranje presuda Haškog tribunala je zapravo nešto što granički sa potpunim gubitkom zdravog razuma. Sramotno i neprihvatljive kvalifikacije iz ove sramne rezolucije koja će dovesto do daljnjeg usložnjavanja prilika koje su ionako teške“, kazao je Damir Mašić iz SDP-a BiH.

Iz SDP-a poručuju da su HDZ i Dragan Čović pokazali da su itekako spremi blokirati procese u BiH. Sve ovo korak unatrag i povratak u prošlost smatraju i u Građanskom savezu.

Ovo znači da HDZ ostaje tamo gdje su bili Boban i Šušak i to sasvim sigurno ne obećava nimalo blistavu budućnost nikome u BiH. To nije poziv na mir, to nije poziv na stabilnost, to nije korak prema stabilnosti; to je korak u potpuno pogrešnom pravcu. To je guranje prsta u oko, šake u oko ako hoćete, svima onima koji su bile žrtve tog udruženog zločinačkog poduhvata i ničim, apsolutno ničim ne doprinosi boljoj budućnosti ove zemlje“, istakao je Emir Suljagić iz GS-a.

Ova deklaracija mogla bi itekako biti i ozbiljna prepreka u procesu formiranja vlasti u BiH i potrebnih reformi. Uvod u još usložnjeniju postizbornu krizu. I dok iz SDA poručuju da sve ovo predstavlja svjesno otežavanje dijaloga potrebnog za provođenje reforme izbornog sustava, iz Naše stranke navode da se ovakvom deklaracijom još jednom potvrđuje kao ispravan stav da, između ostalih nacionalnih stranaka, ni s HDZ-om neće ni u kakvu koaliciju.

Negiranje presuda Haškog suda je neodgovorno i opasno. HNS nema pravo da, sakrivajući se iza imena jednog naroda, dovodi u pitanje rad i legitimitet Haškog tribunala. Deklaracije poput ove dodatno udaljavaju građane Bosne i Hercegovine od konačnog pomirenja“, piše u saopćenju Naše stranke.

A nakon brojnih osuda – saopćenjem se oglasio i HNS. Navode da Deklaracija odgovorno promišlja političku poziciju i budućnost Hrvata u BiH kao svojoj domovini, i da ovaj dokument nije napisan za dnevno-političko manipuliranje.

Pomalo je žalosno gledati i slušati histerične istupe bošnjačkih stranaka, političara i medija kako osuđuju nešto što u Deklaraciji ne piše, pogotovo što ne postoji ništa što bi se moglo dovesti u vezu s veličanjem ratnih zločina ili zločinaca“, navodi se u saopćenju.

Iz HNS-a su pozvali sve one, kako navode, koji su se već dokazali kao mrzitelji ili oni koji ne podnose Hrvata u BiH da makar, na silu, pročitaju što piše u Deklaraciji, pa da onda pokušaju naći razloge za iskrivljivanje i manipuliranje sadržajem Deklaracije uz poruku – ovaj stav HNS o UZP-u nije ništa novo.

To je pokazatelj kontinuiteta politike Dragana Čovića a koji se krije iza institucija koju on pokušava prevesti na razinu paradržavne tvorevine. To je pokazatelj licemjerstva jer se predstavlja promicateljem EU vrijednosti, a u stvarnosti ne priznajući ove presude, šalje poruku kako te vrijednosti ne znače ništa“, kazao je univerzitetski profesor Slavo Kukić.

A sam Dragan Čović jučer je poručio da je ovom Deklaracijom poslata jasna poruka prijateljima Bošnjacima i Srbima da se uz male napore mogu napraviti veliki iskoraci ka budućnosti, no sudeći po reakcijama, ti politički koraci su s Bošnjacima, nakon ove Deklaracije umjesto naprijed u budućnost, bili samo koraci povratka, natrag u prošlost.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.