Tufekčić pozvao delegate iz Kluba Bošnjaka na konsultacije

Vijesti 28. jan 201909:18 > 09:19
N1

Dopredsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta Jasenko Tufekčić pozvao je za danas delegate iz Kluba Bošnjaka na konsultativni sastanak o tome kako riješiti krizu nastalu zbog toga što još nije okončano formiranje zakonodavne vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Tufekčić je izjavio da će se konsultacije odnositi na eventualno zakazivanje vanredne sjednice Doma naroda radi usvajanja budžeta Federacije BiH za ovu godinu kako bi bila omogućena isplata penzija i svih drugih davanja budžetskim korisnicima. Istovremeno je riječ i o odobravanju finansijskih planova vanbudžetskih fondova.

Federalni budžet za 2019. godinu odobrio je na sjednici 9. januara Predstavnički dom Federalnog parlamenta, ali ne može stupiti na snagu ako ga ne odobre oba doma.

Za razliku od Predstavničkog, novi, postizborni saziv Doma naroda još nije formiran, ali dopredsjedavajući Tufekčić smatra da je dosadašnji saziv apsolutno legitiman za donošenje odluka, do konstituisanja novog.

Stoga se Klub delegata Bošnjaka želi uključiti u rješavanje novonastale krize, kazao je Tufekčić, kako penzioneri, invalidi i svi drugi budžetski korisnici ne bi ostali bez primanja, budući da budžet treba potvrditi do 31. januara.

Konsultacije, po Tufekčićevoj izjavi, treba da počnu danas u 13 sati u njegovom kabinetu u zgradi Parlamenta FBiH u Sarajevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.