Komšić: I 74 godine kasnije ulice u Mostaru nose imena po učesnicima holokausta

Vijesti 28. jan 201912:36 > 12:37
N1

Porazna je činjenica da 74 godine nakon holokausta u našoj državi i dalje postoje političke opcije koje se ne odriču nacističkog nasljeđa, kazao je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Članovi državnog Predsjedništva Komšić i Šefik Džaferović prisustvovali su komemoraciji u Sarajevu posvećenoj 27. januaru, Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta. 

Komšić je u govoru istakao kako je holokaust najveći zločin 20. vijeka.

“Okupili smo se ovdje kako bi obilježili značajan historijski datum i odali počast žrtvama holokausta, najvećeg i najbrutalnijeg zločina prošlog vijeka. I danas, 74 godine kasnije sjećamo se 27. januara 1945. kada je Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su nacisti ostavili u Auschwitzu”, kazao je on.

Dodao je kako svi imamo obavezu da se suprostavimo ovakvim i sličnim oblicima zla i nasilja i da ne dozvolimo da se ponovi.Međutim, iako je svijet poručivao nikad više fašizam nikada nije u potpunosti poražen.

“Nažalost, svjedoci smo da su se i u novijoj historiji dešavali genocid i teški zločini, i ovdje kod nas u Bosni i Hercegovini. Porazna je činjenica da 74 godine nakon holokausta u našoj državi i dalje postoje političke opcije koje se ne odriču nacističkog nasljeđa. Tako u Mostaru, zahvaljujući tim politikama, ulice nose imena po učesnicima zločina holokausta”, podsjetio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zbog toga, da bi sve žrtve monstruoznih umova imale smisla nove generacije moraju odbaciti ideologije koje počivaju na segregaciji, netoleranciji, nepoštivanju i nebrizi za drugog i drugačijeg, poručio je Komšić.

“Ne smije se zaboraviti ono što se desilo, dapače, nego imamo još veću obavezu da gradimo budućnost na vladavini prava i poštivanju ljudskih sloboda i ljudskog dostojanstva”, zaključio je Željko Komšić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.