Migranti u Banjaluci: Intervenisala policija

Vijesti 28. jan 201917:40 > 19:14
N1

Migrantska kriza mogla bi eskalirati sa početkom proljeća upozoravaju iz Republike Srpske. Poruke da se reaguje stižu u danu u kojem je banjalučka policija na željezničkoj stanici zaustavila 32 migranta, koji su u grad na Vrbasu stigli vozom - iz Bihaća.

Vozom iz Bihaća stigli su u zoru u Banjaluku – mladići iz Indije, Pakistana i Bangladeša. 32 migranta policija je zaustavila oko sedam ujutro, te ih udaljila sa željezničke stanice.

“Pet migranata nije imalo uredno izdate potvrde o iskazanoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azil u Bosni i Hercegovini, poslati su u terenski centar Službe za strance Banjaluka. Uglavnom je do sada primijećeno da su u tranzitnom kretanju, prema Federaciji, odnosno graničnim prelazima”, kazala je Marija Markanović iz Policijske uprave Banjaluka.

Dok su čekali voz za Sarajevo, taksi za Bihać ili Gradišku, u staničnim bifeima su se grijali. Predstavnici Helsinškog parlamenta građana ponudili su migrantima hranu i prenoćište, no odgovorili su da idu dalje – ka Italiji, Njemačkoj. 

U Vladi Republike Srpske zbog sve češćeg prisustva migranata su zabrinuti. Očekuju skoro formiranje državnih vlasti, te nove mjere u sprečavanju eskaliranja migrantske krize koja ističu prijeti na proljeće.

“To je nešto što će sa prvim proljećnim danima biti značajnije nego što je sada, ja ovo vidim kao problem Bosne i Hercegovine. Smatram da nam treba što prije vlast na nivou zajedničkih institucija da bi i ovo putanje rješavali na adekvatan način”, smatra Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Policija Republike Srpske ranije je saopštila da neće dozvoliti kretanje migranata na teritoriji entiteta bez nadzora.

Najavili su intenzivniji rad i aktivnosti na području svih policijskih uprava s ciljem pronalaska ilegalnih migranata i njihove predaje Službi za poslove sa strancima ili Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.

Osim humanitarnog i zdravstvenog, migracije postaju i bezbjednosni problem, ističu u entitetskom Koordinacionom tijelu koje je jasno reklo da Republike Srpska nema kapaciteta za prihvat.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.