Djeca migranti u bh. školama: Lijep dan, uz pjesmu i osmijeh…

Vijesti 28. jan 201918:18 > 18:32
N1

U školske klupe u Bosni i Hercegovini su danas sjela i djeca migranti uzrasta od šest do 15 godina. U grupama od po 30 učenika u četiri bihaćke osnovne škole za njih su organizirane radionice.

Ukoliko se zadrže na području Krajine – nakon radionica moći će nastaviti svoje redovito redovno školovanje. Predstavnici međunarodnih organizacija ističu kako je ovo vjerovatno najljepši i najpozitivniji dan, otkako rade u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Riba, čaša, balon, riječi su koje osmogodišnja Asma iz Irana zna napisati. Azbuku je naučila u Srbiji, u Bihaću će kaže naučiti abecedu.

”Znam samo malo da pišem bosanski. Riba, beba i tako nešto”, kazala je ona.

Slova poput Đ, Č, Ž kojih nema u njihovom maternjem jeziku većina djece migranata je savladala.

Grupe su organizovane u četiri škole na području Bihaća, sa svakom grupom rade po dva nastavnika. Djeca od šest do 15 godina ne idu na redovnu nastavu, za početak su organizovane kreativne radionice u okviru HART programa, prvenstveno radi detraumatizacije i socijalizacije.

Radionice se rade prvenstveno da bi se pomoglo djeci koja su bila u situacijama koje nisu za djecu. Radionice se rade kroz umjetnost, slikanje, pjevanje, muziku”, ispričala je Jasminka Henda, učiteljica.

U školske klupe je sjelo 105 djece koja su prošla ljekarske preglede očekuje se da će ih do kraja sedmice biti još tridesetak.

”Oni imaju odvojene prostorije u kojima će se socijalizovati, upoznati sa ustanovom i djecom i na kraju koja djeca budu ostala na našim prostorima i čiji roditelji budu izrazili želju uključiće se u proces nastave kao redovni đaci”, naglasio je Damir Omerdić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Djeca su prošla i pripreme na Pedagoškom fakultetu, program je plod saradnje resornog ministarstva, organizacijama World Vision i Save the Children, te UNHCR i UNICEF.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.