Nastavak krize: Vanredna sjednica, plate, penzije…

N1

Klub Bošnjaka uputit će inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u aktuelnom sazivu na kome bi se trebao razmatrati budžet. Ova inicijativa dolazi nakon stava Visokog predstavnika i dijela ambasadora u Bosni i Hercegovini da je stari saziv nelegitiman, te da u ovom sastavu ne može zasjedati. Sličan stav iznijela je danas i predsjedavajuća Doma, Lidija Bradara koja smatra da treba čekati da se konstituira novi Dom, te najavila konstituirajuću sjednicu za početak februara.

Sazvati sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i spriječiti blokade Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, Fonda zdravstvenog osiguranja, ali i omogućiti finansiranje grada Mostara, jednoglasni su u klubu Bošnjaka.

“Tražimo od predsjedavajuće Doma naroda koja je nadležna za sazivanje vanredne hitne sjednice da u roku najkraćem, do 14 dana, sazove vanrednu sjednicu. Ukoliko predsjedavajuća to odbije, ili iz bilo kojih drugih razloga to ne učini dopredsjedavajući Doma naroda u roku od sedam dana može da sazove vanrednu sjednicu”, istakao je Almedin Aliefendić, novoizabrani šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda. 

To će i učiniti predstavnik Bošnjaka u kolegiju ovog doma Jasenko Tufekčić, poručeno je nakon sastanaka Kluba koji je bio zatvoren za javnost. Ubrzo potom oglasila se i predsjedavajuća Lidija Bradara koja je kazala da treba sačekati novi saziv Doma naroda i izglasati budžet.

“Prema mojim saznanjima, ovaj proces trebao bi biti gotov do 31. siječnja tako da bi konstituirajuća sjednica mogla biti već početkom veljače i potrebe za panikom nema jer nećemo dopustiti da bilo tko, a pogotovo ne umirovljenici trpe”, poručila je Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda.

Penzioneri neće trpiti, poručuju iz Saveza penzionera Federacije Bosne i Hercegovine. To im garantuje Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, kaže predsjednik ovog udruženja.

“Federacija Bosne i Hercegovine je garant isplate penzija u Federaciji do petog u mjesecu za prethodni mjesec. Jeste li Vi dobili garancije da će penzija petog biti isplaćena? To je meni rekao zakon”, napomenuo je Redžo Mehić, predsjednik Saveza penzionera Federacije Bosne i Hercegovine.

Da do zastoja u isplati, ne samo penzija, već i drugih tekućih troškova neće biti vjeruje i analitičarka Ivana Marić. U suprotnom bi, kaže, moglo doći do građanskog bunta.

“Ako ne dobiju penzije, ako državni službenici ne dobiju plate i svi oni koji su na budžetu vidjećete kako se znaju pobuniti, i kako nije da se narod ne zna podići. Međutim oni će pronaći riješenje jer znaju da to ne smiju uraditi”, mišljenja je Marić.

Budžet Federacije vrijedan nešto više od dvije milijarde i 600 miliona maraka usvojen je u Predstavničkom domu prije 19 dana. Protiv prijedloga Vlade jedinstveni su bili poslanici Bosanskohercegovačkog bloka.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.