Magazinović: BH blok je apsolutno van SDA

Vijesti 29. jan 201908:42 > 08:52
N1

Danas je Bh. blok trebao odlučiti da li će biti pozicija ili opozicija, a odlučeno je da se sastanak prolongira. Saša Magazinović iz SDP-a je za N1 govorio o najavljenom sastanku i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Hoće li BH blok u opoziciju?

“Tačno je da je trebao sastanak biti i tačno je da je prolongiran. Sve će biti odlučeno na narednom sastanku kada se desi”, kazao je Magazinović i dodao:

Nije to samo pitanje pozicija ili opozicija. Imali smo nedavno Predsjedništvo i ja bih prije govorio o zaključcima Predsjedništva nego o ličnim stavovima. Naš je stav da je BH blok budućnost političke scene u BiH i treba učiniti sve da se BH blok očuva i zajedno bude ili dio vlasti ili opozicije. Mislim da je to svima jasno, ako ništa iz medijskih istupa. Mislim da smo svi jedinstveni u tome da je BH blok budućnost političke scene. BH blok je apsolutno van SDA, bar se iskreno nadam da jeste, i nema nikakve veze sa SDA, govorim o političkom projektu građanski orijentisanih stranaka“.

Koalirati sa SDA ili nekom drugom strankom?

SDP je ogromna politička stranka, imamo 42.000 članova tako da vjerujem da ima različitih mišljenja o tome. Naš prioritet je politički srodne stranke. Evo reći ću vam da su ovi zaključci usvojeni jednoglasno. To vam je više nego jasan odgovor. Predsjednik Nikšić je rekao da nikakva koalicija sa bilo kojom od nacionalnih stranaka nije vrijednija od jedinstva BH bloka. Šta će se odlučiti, vidjećemo na narednom sastanku“, kaže Magazinović.

Istakao je da je oponentima cilj oslabiti SDP i Bh. blok.

Mislim da naši politički oponenti troše dosta energije da predstave situaciju i stvore neku sliku, jer je cilj oslabiti SDP i BH blok koji ima ogroman kapacitet, koalicioni kapacitet. To je vrlo respektabilna politička snaga za koju vjerujem da nije svim drago da postoji“.

Ako SDP pristane da bude dio priče, kao član BH bloka koji ide u koaliciju sa SDA?

Ili će BH blok ići u vlast, ili u opoziciju, SDP pojedinačno sigurno neće ići ni s kim. Smatram da trebamo ostati dosljedni obećanjima koje smo pokazali u predizbornoj kampanji. Predsjedništvo SDP-a je donijelo jedan zaključak s kojim će razgovarati sa ostalima u okviru BH bloka da se sačini jedan dokument u kome ćemo reći šta su stvari oko kojih se slažemo i oko kojih nema potrebe da ih u dnevno-političkom prepucavanju spominjemo“, kazao je Magazinović i dodao:

“Da bi bili patrioti, ne mroate biti ministar. Da bi podržali nešto u Parlamentu, ne morate biti dio vlasti. Vrlo pogrešno je priču o EU ili NATO-u stavljati u kontekst opozicije ili vlasti”.

Deklaracija HNS?

“Žao mi je što su nešto takvo formulisali i usvojili. Za mene je svako onaj ko negira presude adekvatnih sudova koji se tču ratnih zločina – neko ko ponovo oduzima život ljudima koji su ubijeni i presuđeni. Negiranje zločina je stavljanje sebe rame uz rame sa tim zločinom. Žao mi je što se bilo ko u državi odlučio za taj korak“, kazao je Magazinović.

Apelacija SDA o nazivu RS?

Patriotizam je spriječiti lopovluk i krađu i usmjeriti novac ljudima koji je potreba, a ne u džepove tajkuna koji nam pričaju o patriotizmu i mi to gledamo 20 godina. Hajde da napravimo ogledni primjer i vidimo koliko je novca potrošeno u posljednjih 20 dana i gdje. Žao mi je što se SDA nije sjetila da predloži inicijativu kada je Ustavni sud ukinuo prefikse “bosanski” iz gradova pa je ostao samo Brod, umjesto Bosanski. Zanemarite sve političare, pogledajte šta su kazali ljudi koji su neosporni autoriteti u smislu Ustavnog prava“.

Uskoro video.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.