Mesić za N1: Mene kod Čovića ništa ne iznenađuje

Vijesti 29. jan 201909:27 > 09:40
N1

Bivši predsjednik Hrtvatske Stjepan Mesić komentarisao je za N1 Deklaraciju HNS-a, za koju je kazao kako je to nastavak jedne politike koja je doživjela svoj neuspjeh.

Mislim da je sama Deklaracija HNS-a nastavak jedne politike koja je doživjela svoj neuspjeh. Mislim da na ovaj način ne može doći do jednog ozbiljnog rješenja, jer politika koja zanemaruje notorne stvari, recimo da Hrvatska povlači svog ambasadora jer je bio na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske, dakle dana koji je označio početak razbijanja BiH i najavio genocid u BiH, a u isto vrijeme plješće se Draganu Čoviću koji je takođe prisustvovao tom nelegalnom danu i podržava notornog razbijača BiH, a to je gospodin Dodik“, izjavio je Mesić za N1.

Na pitanje da li ga je iznenadilo prisustvo Dragana Čovića 9. januara u Banjaluci je odgovorio: “Mene kod Čovića ništa ne iznenađuje, jer je nastavak politike koja je izgubila svaku vjerodostojnost“.

Bivši predsjednik Hrvatske osvrnuo se i na Deklaraciju HNS-a te istakao kako u tom dokumentu ništa ne govori o tome kako riješiti pitanje Hrvata koji su iseljeni iz Posavine, te da je to pitanje koje je od posebnog značaja za opstanak BiH.

Iz političkih stranaka BiH najviše osuda stiže na negiranje udruženog zločinačkog poduhvata, a o tome koliko je opasno negirati presude Haškog suda, Mesić je kazao: “Mislim da je to pitanje koje je nepotrebno postavljati jer se njime ništa ne postiže. Sve ono što je riješeno u Sudu u Hagu, to više nema smisla posebno napadati, jer se tu ništa izmijeniti ne može“.

Treba realno pogledati sadašnje stanje. Treba prihvatiti da je put BiH jedini put u Evropu i da u tom smislu trebaju predstavnici sva tri naroda sve svoje snage koncentrirati. Vraćati se na teme koje su definitivno riješene, više nema smisla“, dodao je Mesić gostujući u Novom danu na N1.

Komentarisao je i pitanje miješa li se Hrvatska u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Svojevremeno, kada sam ja bio predsjednik, poručio sam Hrvatima u BiH da je njihova domovina BiH, da je njihov glavni grad Sarajevo i da u Sarajevu moraju kreirati svoju politiku sa drugim građanima BiH. To sam predložio i Srbima, jer Srbi ne mogu priznavati cjelovitost BiH a ujedno podržavati politiku gospodina Dodika koji notorno razbija BiH i ne priznaje BiH. Dakle, u tom smislu smatram da poruke moraju ići prema BiH da se uspostavi bolja kohezija političkih elita i da se gledaju interesi BiH, a ne neki parcijalni interesi koji su neostvarivi“, naglasio je Mesić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.