Sjednica NSRS: PDP traži smjenu potpredsjednika parlamenta iz SDA

Vijesti 29. jan 201910:43 > 10:47
N1

Na drugoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja je počela jutros, povela se rasprava o inicijativi PDP-a za razrješenje Senada Bratića (SDA) sa mjesta potpredsjednika skupštine.

Inicijativu za smjenu Bratića skupštini je podnio Klub poslanika PDP-a kao odgovor na najavu SDA da će pred Ustavnim sudom BiH tražiti osporavanje imena Republike Srpske.

“Smatramo da potpredsjednik ne može, niti treba biti iz stranke SDA”, rekao je Dragan Galić, u ime Kluba PDP-a obrazlažući ovu inicijativu.

Istakao je da je naziv Republika Srpska trajna kategorija u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Draško Stanivuković, poslanik PDP-a tražio je da se na ovoj sjednici razmatra izvještaj o poslovanju Investiciono razvojne banke za 2015. godinu.

Vlada RS za ovu sjednicu po hitnom postupku tražila je da se razmatraju prijedlozi zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, te o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u RS-u. U pitanju su zakoni koji su na dnevni red stigli po hitnom postupku, a tiču se izjednačavanje koeficijenata za plate zaposlenih u ovim oblastima sa drugim budžetskim korisnicima.

Ranije predloženim dnevnim redom poslanici bi trebalo da raspravljaju i o inicijativi građana za uvođenje besplatnih udžbenika za učenike svih razreda osnovnih škola.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.