Konaković: Nemoralno, sramotno i neljudski od Novalića i Kluba SDA

Vijesti 29. jan 201911:26 > 11:29
Screenshot

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković na svom Facebook profilu danas se oglasio kazavši da je Fadil Novalić podnio apelaciju prema Ustavnom sudu povodom ocjene ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo, po zahtjevu kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

“U zahtjevu se traži obustava izvršenja što ugrožava kompletan sistem, isplatu plata, socijalnih, boračkih i drugih davanja, posebno i dodatno ugrožava UNSA koji je od ove godine na trezoru. Ovako to izgleda kad SDA gubi vlast. Nemoralno, sramotno i neljudski od Novalića i kluba SDA”, kazao je Konaković u postu.

Predsjednik Vlade Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić izjavio je da, ukoliko ne bude usvojen budžet Federacije BiH /FBiH/ za 2019. godinu, neće biti moguće isplatiti nijednu obavezu koja se finansira iz budžeta i da to znači da već u februaru neće biti plata, dodataka, invalidnina.

Novalić je istakao da više nema mjesta politikantstvu i da više nije u pitanju ko je u pravu, a ko ne, već da li će penzioneri u februaru imati od čega da kupe lijekove i skuvaju ručak.

Prema njegovim riječima, kriza u Domu naroda FBiH i te kako će se odraziti na FBiH, s obzirom na to da još nema budžeta, jer, kako je istakao, ako budžet ne bude usvojen, onda automatski staju sve isplate iz budžeta.

“Šta se tiče penzionera, osnovni problem kod isplate penzija jeste neusvajanje finansijskog plana Fonda PIO za 2019. godinu. Bez njega nisu moguće isplate, dok bez budžeta nije moguće povećanje minimalnih penzija koje smo najavili još prošle godine”, rekao je Novalić za današnje “Nezavisne novine”. 

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.