Palokaj za N1 o posjeti članova Predsjedništva Briselu

Vijesti 29. jan 201914:09 > 14:12
N1

Augustin Palokaj, dopisnik sedmičnjaka 'Globus' kojeg izdaje zagrebački 'Jutarnji list' za N1 je komentarisao susret članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa čelnicima Evropske unije u Briselu. Kao neobičnim je istakao što poslije sastanka neće uslijediti zajednička izjava članova Predsjedništva pred medijima. Smatra da je razlog zato i strah da će izjave biti različite ili da će se možda posvađati pred novinarima.

“Neobično je da nakon posjete neće biti zajedničke izjave. Razlog za to je navodno agenda, ali predugo sam u Briselu da bih u to povjeravao. Očito se radi o strahu da će se tri člana Predsjedništva različito izraziti ili posvađati pred kamerama”.

Očekuje da će Evropska unija Bosni i Hercegovini nakon ovog sastanka poslati jasnu poruku kolektivnom vodstvu države, a koja će glasiti:

“Niko umjesto vas ne može uraditi domaću zadaću”.

Palokaj ne misli da će Evropska komisija dati mišljenje o Bosni i Hercegovini kao kandidatkinji za članstvo u Evropskoj uniji.

Naglasio je da će Unija i dalje insistirati na sveobuhvatnim reformama. Prema njegovim riječima, izostanak reformi u Bosni i Hercegovini nije posljedica neznanja i lijenosti, već svijesti domaćih političara da potencijalno mogu biti usmjerene protiv njihovih interesa dodavši:

“Ne vjerujem da Evropska unija ima moć da natjera lidere naroda da provedu reforme. Evropska unije nema ništa ponuditi zauzvrat. Moć Evropske unije je spora. Pokazalo se to i na primjeru sporazuma između Makedonije i Grčke”.

U razgovoru za N1 je poručio da je trenutna situacija u Bosni i Hercegovini plod angažiranja i neangažiranja međunarodnih institucija.

Kao ključni problem u regiji je naveo odnose između Srbije i Kosova.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.