Konaković: Glavni razlog ovakvog postupka je što SDA nije u vlasti u KS

Vijesti 29. jan 201914:12 > 14:24
N1

To nije ljudski, to je jedna osnovna poruka. Skupština KS ima jasne propise kada se zakazuju hitne sjednice. Premijer Novalić se poziva na proceduru, da li je bilo hitnog karaktera ili nije, kazao je predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković nakon što je kazao da je federalni premijer danas podnio Ustavnom sudu apelaciju za ocjenu ustavnos

Radi se o apelaciji federalnog premijera Fadila Novalića koji traže da se zaustavi proces donošenja budžeta KS sve do okončanja sudskog procesa. Vi znate šta bi značio sudski proces. Budžet je krovni zakon i dokument iz kojeg se finansira život KS. Razlog je jer SDA nije vlast u KS. U bavljenju ovim poslom sam zaista šokiran da se pokazuje ovakav odnos prema procesima, ali prije svga nekompetencije pa se premijer FBiH smatra nadležnim da može apelirati Ustavnom sudu. Hoću da pošaljem ljudsku poruku za koju osjećam potrebu, da su ovo neljudski potezi. Ako ste spremni samo zato jer niste vlast zaustaviti budžet, to nije ljudski“, kazao je Konaković.

Drugi fakti i druga važna činjenica jeste status UNSA. Umjesto prelaska na trezorsko poslovanje, potuno je blokirano funkcionisanje. Moramo zbog njih do 31. januara usvojiti budžet. SDA se odlučila na ovaj korak pokušaja analize života u KS. Odgovorit ćemo ozbiljno, dobili smo od Ustavnog suda ovaj dokument. To je vrsta političkog pritiska koji se ovdje dešava, govorimo o institucionalnom pritisku i pokušaju da se destabilizira jedna nova energija“, kazao je Konaković.

Istakao da je da je Novalić ovim postupkom pokazao da “nije moralan”.

“Radi se o čovjeku koji je donio budžet FBiH i rekao da želi da se odmah usvoji, bez rasprave i bez dileme. On lično misli da nije moralan, pokazuje princip donošenje većeg budžeta ne dajući prostor ni strankama ni građanima da se o njemu tematizira. Ne postoji Dom naroda koji ga može adekvatno potvrditi. Dovodi u pitanje penzije, invalidnine zbog ovog postupka, umjesto da pristane na privremeno finansiranje. Lično sam mu poslao poruku, to mi je bila potreba i satisfakcija da mu ukažem. Još nije odgovorio”, kazao je Konaković i dodao:

“Sud je dao rok od deset dana za davanje odgovora. Pravnici su krenuli sa pripremom”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.