Ministrica pravde KS: Iznenađuje da Novalić ne poznaje Ustav

Vijesti 29. jan 201914:49 > 14:50
Vlada KS

Lejla Brčić, ministrica pravde u Kantonu Sarajevo je komentarisala odluku Stranke demokratske akcije da pred Ustavnim sudom zahtjeva ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo. Brčić je kratko poručila kako premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić ne poznaje njen Ustav i svoje nadležnosti.

“S obzirom na odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, konkretno člana 10. stav 2 tačka B, aktivnu legitimaciju za pokretanjem pitanja usklađenosti kantonalnog ustava i/ili zakonom s federalnim ustavom ima premijer Kantona ili trećina zastupnika u Skupštini. Ne ulazeći u razlog pokretanja postupka, iznenađuje činjenica da premijer Federacije ne poznaje njen Ustav, ali ni svoje nadležnosti”, napomenula je Brčić.

Nešto ranije iz Stranke demokratske akcije naglasili da je Konaković znao da krši procedure, zakon i Ustav, te da je bio upozoren. Naglasili su da svako kršenje procedure, zakona i Ustava sa sobom nosi ugrožavanje demokratskih prava i sloboda dodavši:

VEZANE VIJESTI

“Konaković je Umjesto da se prijedlog Budžeta po poroceduri dostavi najmanje 12 dana prije svim zastupnicima koji su izabrani demokratskom voljom građana, kako bi o prijedlogu mogli iznijeti svoje mišljenje, i umjesto da kako je to procedurama i zakonima predviđeno zasjedaju stručne komisije kako bi i one mogle dati svoj sud o prijedlogu Budžeta, Konaković je u svojoj bahatosti, demonstrirajući prije svega neznanje, površnost i silu, ustrajao u kršenju procedure, zakona i Ustava. Podsjećamo, na insistiranje prije svega Konakovića usvojen je budžet KS mimo svih procedura, dakle protivustavno. Na naše primjedbe da se time krši Ustav sam Konaković i Damir Marjanović iz Naše stranke su nam savjetovali da se obratimo Ustavnom sudu, što smo i učinili”.

Podsjećamo, Fadil Novalić, Federalni premijer je na inicijativu Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo odlučio inicirati ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.