Susret Džaferovića i predsjednika Evropske narodne stranke

Vijesti 29. jan 201915:12 > 15:18
Predsjedništvo BiH

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda se danas u Briselu sastao sa predsjednikom Evropske narodne stranke, Jospehom Daulom.

Džaferović je upoznao Daula sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i procesima nakon održavanja Opštih izbora, saopšteno je.

Član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda je ukazao na usložnjen proces formiranja državne vlasti i pokušaje da se kroz taj proces zaustavi nastavak integracije Bosne i Hercegovine u NATO, koja se ne može razdvojiti od puta naše zemlje prema Evropskoj uniji. Pri tome se, potcrtao je Džaferović, kroz najavu političkih predstavnika iz entiteta Republika Srpska da se neće poštovati ranije doneseni zakoni, odluke i utvrđeni vanjsko-politički ciljevi, pokušava narušiti i vladavina prava.

Džaferović i Daul su se saglasili da je upravo vladavina prava ključna vrijednost i evropski standard kojeg se moraju pridržavati sve zemlje koje imaju aspiraciju prema euroatlanskim integracijama.

Kako je navedeno u saopštenju, s obzirom na to da je Džaferović jedini član Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji dolazi iz stranke koja je članica porodice evropskih narodnih stranaka, dogovorena je intenzivnija saradnja sa predsjednikom EPP-a Daulom.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine borave u posjeti Briselu gdje će se susresti s liderima Evropske unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.