Majkić: Bošnjački političari se preračunali

Vijesti 29. jan 201916:04 > 16:07
N1

Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić (SNSD) izjavila je danas Srni da je očito da su se Bošnjaci preračunali kada je riječ o političkoj krizi u Federaciji BiH i nemogućnosti primjene izbornih rezultata u ovom entitetu.

“Bošnjaci su se, iz početne faze da onemoguće izbor odgovarajućeg broja Hrvata iz HDZ-a kojim bi mogli da upravaljaju, kao i konstituisanje Savjeta ministara i izbor predsjedavajućeg tog tijela jer dolazi iz stranke koja nije po njihovom ukusu, toliko preračunali da sada postoji opasnost da cijelu FBiH dovedu u poziciju da više od 416.000 penzionera ne mogu da dobiju penziju, da se poljoprivrednicima ne mogu isplatiti podsticaji i sve tako redom zato što nije usvojen federalni budžet”, kaže Majkić. 

Majkić je napomenula da bošnjački političari neće da urade ono što su dužni – da konstituišu vlast poslije opštih izbora.

Prema njenim riječima, to nije prvi put, ali je sada očito da bošnjački političari za svoje ponašanje nemaju podršku svih.

“Vidjećemo kako će se danas o tome odrediti Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira u BiH koji će, uz raspravu o najavi pokretanja apelacije SDA prema Ustavnom sudu BiH za promjenu naziva Republika Srpska, sigurno govoriti i o totalnom zaustavljanju svih procesa u vezi sa konstituisanjem vlasti u FBiH”, rekla je Majkić.

Ona smatra da je sve to loše za BiH i da u ovom momentu najviše štete mogu nanijeti upravo oni koji pokušavaju da sve ubijede da su glavni borci za BiH.

Majkićeva je istakla da je Republika Srpska na vrijeme formirali vlast i ispunjava sve što se od nje očekuje na evropskom putu i što bi pomoglo da BiH “uplovi u mirniju luku”.

“Nisam sigurna da Republika Srpska može u tome uspjeti sama, ali se nadam da će Bošnjacima PIK, kao i visoki predstavnik u BiH, koji su im tradicionalno naklonjeni, skrenuti pažnju da su suviše skrenuli u stranu i da će da im kažu: `Dosta više!`”, kaže Majkić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.