Džaferović za N1: Komisija želi kandidatski status za BiH do 1. novembra

Vijesti 29. jan 201916:24 > 16:36
N1

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je nakon sastanka kolektivnog vodstva države sa Federicom Mogherini, visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije u Briselu istakao da Evropska komisija želi da Bosna i Hercegovina status kandidatkinje za članstvo u uniji dobije do 1. novembra.

Kao važnim je istakao poruku Mogherini da je zapadni Balkan u vrhu prioriteta za Evropsku uniju. Za njega je “impresionirajuće” što je Evropska unija odlučna da se institucionalno poveže sa državama zapadnog Balkana dodavši:

“Ova godina i mandat Evropske komisije će do 1. novembra biti iskorišteni kako bi države napravile iskorak ka Evropskoj uniji. Nema dileme da Evropska komisija želi da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status najkasnije do 1. novembra ove godine”.

Džaferović je za N1 naglasio da je razgovarano i o tome šta Bosna i Hercegovina treba uraditi u integraciji ka Evropskoj uniji. Prema njegovim riječima, odgovori na Upitnik Evropske komisije su praktično završeni i predstoje tehnički detalji u njihovom finaliziranju.

Član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda je podsjetio da mandatar za Vijeće ministara mora biti osoba koja će poštovati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine.

Istakao je i sljedeće:

“Nadam se da će ovaj susret podstaći na konstruktivan odnos one koji nemaju konstruktivan odnos”.

Džaferović je ocijenio kao ključnim za Bosnu i Hercegovinu djelovanje Vašingtona i Brisela.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.