Uoči sjednice Ustavnog suda: Kakva je sudbina Doma naroda Federacije BiH?

Vijesti 29. jan 201917:27 > 17:39
N1

Ustavni sud razmatrat će u četvrtak zahtjev za ocjenu ustavnosti uputstva Centralne izborne komisije BiH o raspodjeli mandata u Domu naroda Federalnog parlamenta. Hoće li se Ustavni sud proglasiti nenadležnim jer je riječ o uputstvu, ili će biti donesana privremena mjera samo su neke od mogućnosti koje navodi pravna struka.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH na uputstvo CIK-a uputilo je 27 zastupnika SDA u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. Smatraju kako je raspodjela mandata u Domu naroda morala biti donesena prema popisu iz 1991. godine, ne 2013. jer Aneks 7 nije proveden. Iako je od Ustavnog suda zatražena i privremena mjera zabrane popune Doma, to se nije dogodilo, no nije bilo potrebe jer izbor delegata još nije okončan.

Još dvije kantonalne skupštine, odnosno Skupštine Srednjebosanskog i Kantona 10 (Livno) nisu dostavile kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta FBiH na ovjeru. Izbori su provedeni i u Unsko-sanskom kantonu i rezultati su dostavljeni CIK-u BiH. U narednim danima i oni će biti utvrđeni a mandati dodjeljeni. CIK BiH je prema kantonalnim skupštinama koje još nisu dostavile liste na ovjeru uputio i pisanu urgenciju u kojoj su pozvani da ispune svoju obavezu, potvrdili su u Centralnoj izbornoj komisiji.

Livanjska kantonalna skupština narednih dana trebala bi dobiti rukovodstvo kantonalne skupštine, odnosno delegate za Dom naroda Federalnog parlamenta. Postignut je dogovor o formiranju vlasti i u Srednjobosanskom kantonu, uskoro bi trebala biti poznata i lista za Federalni parlament, potvrđeno je za N1. Od ovjere političkih subjekata do popune Doma naroda, CIK-u su potrebna 24 sata, odnosno cijeli posao može se okončati za pet dana, kažu u CIK-u.

Naravno ako Ustavni sud BiH u svojoj odluci o uputstvu ne odluči drugačije. Ova pravosudna institucija ranije je imala stav da se treba isključivo baviti ocjenom usaglašenosti zakonskih akata sa Ustavom BiH, po prvi put će se baviti Uputstvom i ocjenom njegove ustavnosti, ili kako kažu pravni stručnjaci, Ustavni sud mogao bi se proglasiti nenadležnim za ovaj slučaj. S druge strane moguća je i privremena mjera samo ovaj put.

“Da Ustavni sud donese privremenu mjeru i izvrši raspodjelu mandata, što ne bio presedan u njegovoj sudskoj praksi. A vi parlamentarci kad se konstitušete dužni ste, na primjer, da u naredenih šest mjeseci riješite ovo pitanje i sklonite našu privremenu mjeru”, pojašnjava pravni ekspert Kasim Trnka.

Ovim bi zapravo bila riješena i apelacija koja se još nije našla na dnevnom redu, iz HDZ-a BiH, takođe na uputstvo CIK-a, a u kojoj se osporava princip da se u federalni Dom naroda bira po jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin iz svake kantonalne skupštine. Na tragu je apelacije Borjane Krišto koja je podnesana još u januaru prošle godine, kojom je tražena ocjena ustavnosti odredbi Ustava Federacije.

Iako su podnijeli apelaciju, u HDZ su mišljenja kako se Dom naroda mora formirati prema uputstvu CIK-a. Zbog toga poziv kluba Bošnjaka da se hitno sazove sjednica Doma u starom sazivu kako bi se potvrdio budžet Federacije, i dalje je bez reakcije, predsjedavajuće Doma Lidija Bradara. Što ako Ustavni sud odbaci uputstvo CIK-a, šef kluba kaže

“Neće doći do haosa obzirom da je presuda Ustavnog suda iz 2012. godine pojasnila da izvršni i zakonodavni organi moraju imati kontinuitet, tako da će stari saziv imati obavezu da preuzme obaveze koje su nadležnosti i Doma naroda i Parlamenta Federacije. I to će se i desiti bez obzira na stav OHR-a kako stari saziv nema legitimitet”, kaže predsjednik kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Almedin Aliefendić.

Ako Ustavni sud BiH odbaci upustvo CIK-a, odluka o raspodjeli mandata biće prebačena na državni parlament. Prema dosadašnjim iskustvima, u tom slučaju, stari saziv Doma naroda mogao bi ostati aktuelan mjesecima.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.