PDP traži smjenu Bratića, SNSD traži povlačenje PDP-a iz Savjeta ministara

Vijesti 29. jan 201917:45 > 18:48
N1

Sjednicu Narodne skupšine Republike Srpske nije obilježila neka točka dnevnog reda, već slučaj “Bratić”. Naime, PDP je zbog najave SDA da će osporiti ime Republika Srpska, zahtijevao od SNSD-a da smijene skupštinskog potpredsjednika Senada Bratića. Time su, zapravo, željeli jasno da pokažu Bakiru Izetbegoviću, šta misle o njegovim najavama. No, podrške SNSD-a za smjenu kadra SDA, nije bilo.

Aktelni čas i rasprava o dnevnom redu sa povišenim decibelima.

PDP zahtjeva podršku tački za smjenu Senada Bratića. Ako bi SNSD smijenio potpredsjednika Narodne skupštine iz reda SDA, kažu pokazao bi da nisu iskoristili “svesrpsko jedinstvo” u dnevnu politiku.

“Vrlo opasno da nakon poziva na sveopšte srpsko jedinstvo političkih srpskih subjekata od strane SNSD-a, i gospodina Dodika, ovo ne bude dnevnopolitička potreba SNSD-a. Pozivam Vas na jedinstvo, snagu, da je pokažemo na ovom primjeru i svim ostalima”, ističe je Dragan Galić (PDP).

SNSD neće zasada protiv Bratića. Čekaju da se PDP-ovi kadrovi u tehničkom mandatu povuku iz Savjeta ministara.

“Pozivamo PDP da istog trenutka napuste Vijeće ministara, da svi Srbi u VM podnesu ostavke, pa kako tamo ne bi bilo Srbina, ne bi se tamo mogle donostiti odluke, nakon toga sazvaćemo posebnu sjednicu i smijeniti Senada Bratića”, kaže je Igor Žunić (SNSD).

Za uvrštavanje na dnevni red PDPove inicijative bilo je devet poslanika, sedam – protiv, dok su 53 poslanika bila suzdržana. PDP-u ovaj put ni SDS nije čuvao leđa. Iz SDS-ovog kluba ipak kritike zbog odnosa SNSD-a i SDA-a.

“Bakir vas je preveslao, sastali ste se sa njim, došli ste mu u Sarajevo, nije bilo ni jedne srpske zastave, ni na znački, satali ste se sa njim i Košarcem. Bakir ima svoje ministre, sutra vas je ponizio. Onda ste zvali nas da vas vadimo iz blata. Sad ne želite da ste protiv Senada Bratića, a šta je vaš lider pričao o arlaukanju hođža, kako Sarajevo ima više džamija od Teherana, sjetite se”, kaže je Nebojša Vukanović, poslanik Kluba SDS-a.

Kolateralna šteta političke krize ipak nije postao Senad Bratić. Razočaran je postupcima PDP-a, i njegovog lidera.

“Onda su željeli sve upakovati kao borbu za status entiteta Republika Srpska, predstaviti se kao lideri opozicije, i veći zaštitnik nego što je aktuelna pozicija”, kaže Senad Bratić, potpredsjednik NSRS. 

N1: Kad ste pomenuli Dom naroda, zašto je SDA stao uz listu SNSD-a?

“Postavili smo se praktično, da vlast trebaju formirati izborni pobjednici. Za nas je u Republici Srpskoj izborni pobjednik SNSD”, odgovara Bratić.

Nije moglo proći ni bez verbalnog duela Draška Stanivukovića i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, koji je ustvrdio da nema trajne zabrane okupljanja na Trgu Krajine. Takođe ističe da postoje dokazi protiv Stanivukovića za napad na ustavni poredak, dokazi koje će ocijeniti Tužilaštvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.