Djeca migranata iz Ušivka sutra kreću u školu u Pazariću

N1

Pitanje smještaja i sigurnosti migranata još uvijek su na vrhu prioriteta ministarstva sigurnosti BiH, ali i IOM-a koji upravlja migrantskom krizom u BiH. Najavljeno je jačanje kapaciteta smještaja, ali i sigurnosnog aspekta u migrantskom centru Ušivak, nadomak Sarajeva. Novac za to je IOM-u obezbjedila organizacija Katar Charity.

Blizu 400 migranata smješteno je u jedini migrantski centar u KS Ušivak. Hladnoća, smještaj, higijena, hrana, obrazovanje, samo su neki od problema sa kojima se migranti, ali i organizacija koja rukovodi kampom suočavaju. Ipak, jedno od najvažnijih je pitanje sigurnosti.

“Jedan mali broj ljudi se svadja i tuče u kampu. Nije dobro što im obezbjeđenje ništa ne govori”, kazao je Dijar Islamsala, migrant iz Pakistana

“Ovaj kamp je dobar za izbjeglice, hrana je dobra, sigurnosni sistem je dobar zato što ovdje policija djeluje vrlo brzo”, dodao je Diajrov prijatelj.

MUP KS se susreće sa krivičnim djelima koja počine migranti na teritoriji cijelog Kantona. Samo od početka godine počinjeno je njih pet. Šest migranata je zbog toga lišeno slobode.

“Imali smo i jedno krivično djelo pokušaj ubistva, na štetu jednog migranta, to je bilo 15 januara, kada se migrant kretao prema centru Ušivak. Tada je on napadnut od strane nepoznatih lica, odnosno prema njegovoj izjavi od strane migranata”, potvrdila je Suvada Kuldija, portparolka MUP-a KS.

Počinilac nije otkriven, a povrijeđeni migrant je dobro potvrdili su iz kampa Ušivak. U narednom periodu kamp će biti dodatno osvjetljen, ali i put kroz Ušivak. Novac za to obezbjedio je Katar Cherity, koji je danas ugovorom, stavio na raspolaganje IOM-u blizu 600 hiljada KM.

“Ako ste skoro bili tamo vidjeli ste jedan veliki šator u kome je smješteno oko 130 migranata, koji je neuslovan u ovim zimskim uslovima. Izgradićemo jedan montažni objekat sa smještajnim kapacitetom od 170 ležajeva”, kazao je Dražen Rožić, IOM.

U Ušivku se svakodnevno smjenjuju migranti, što podrazumjeva pripremu postojećih smještanih kapaciteta. To je samo dio života koji se odvija u ovoj kasarni.

Ovdje u kampu Ušivak trenutno je u toku dezinfekcija i dezinsekcija. Ovaj proces obavlja se svakih mjesec dana. Juče su završeni i sistematski pregledi za đake koji već sutra polaze u školu.

Njih dvanaest, čiji su roditelji izrazili želju da im se djeca školuju, sutra će put škole u Pazariću. 

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.