Neuslovni paviljoni studentskog doma na Bjelavama (VIDEO)

Vijesti 29. jan 201918:02 > 18:20
N1

U dva javna studentska doma u Sarajevu godišnje boravi oko hiljadu i po studenata. Udaljeni od svojih domova - dobar dio godine provode u problematičnim uslovima. A za bolje uslove - novca nema, poznata je priča. Dio rada Javne ustanove "Studentski centar" finansira Kanton Sarajevo, dio sredstava priređuju sami - a dio novca od ova 2 izvora na zadnjem planu javnih nabavki usmjeren je na, između ostalog, nabavku alkoholnih pića i srodnih proizvoda.

Vlaga na stropovima, zahrđale cijevi, napuknute pločice – dio je zastrašujuće slike zajedničkog toaleta u jednom od paviljona studentskog doma na Bjelavama. Tek dva sata dnevno ima tople vode, A kupaonicu koristi 35 studenata.

Sve ovo samo je dio usluge koju studenti dobiju za, u prosjeku, 300 KM mjesečno. Polovinu ovog iznosa finansiraju kantoni, polovinu sami studenti.

Jedan paviljon u domu, paviljon broj 2 je obnovljen uz finansijsku podršku Vlade KS, pa je smještaj u ovim sobama i nešto skuplji od ostalih. Sobe svih ostalih paviljona studentskog doma na Bjelavama podrazumijevaju hladnoću, stari namještaj, lošu izolaciju.

“U ovom periodu, zimskom, veoma aktuelne su primjedbe studenata da im je hladna stolarija – ne valja. Tu moraju stavljati deke koje dobivaju da se pokriju, da se zaštite od hladnoće – moraju staviti deke da im ne puše”, kaže Haris Omić, student stomatologije, potpredsjednik Udruženja studenata studentskih domova.

Javna ustanova “Studentski centar” Sarajevo finansira se iz budžeta KS, 20% dok ostalih 80% priređuju iz obavljanja vlastitih djelatnosti. U prosjeku, oko 1.500 studenata u domovima boravi 9 mjeseci godišnje. Godišnja zarada Centra je 4 miliona i 50.000 KM. Tekući grant Vlade KS iznosi oko milion KM godišnje, kaže direktor ove ustanove. Ipak, za funkcionisanje je potrebno još oko 4 miliona, navodi direktor Tarik Curić.

“To je koncept finansiranja, mi moramo sami da se bukvalno borimo na tržištu da bi menadžerski ostvarili tu dobit i da bi praktično opstali, jer naše plate – mi imamo taj naslijeđeni konglomerat 300 radnika i naše plate za naše radnike koštaju oko 400 000 KM mjesečno”, kaže Curić.

Tristo radnika za 1.500 studenata. Osim plaćanja zaposlenih, sredstva se troše i putem javnih nabavki. U planu javnih nabavki za prošlu godinu, osim robe koja obuhvata hranu, opremu, alat – našao se tender u vrijednosti od 15.000 KM za “alkoholne i srodne proizvode”.

N1: U planu javnih nabavki alkoholna pića i srodni proizvodi u vrijednosti od 15.000 KM. Koje je opravdanje za to da se iz budžetskih sredstava nabavlja upravo to?

Curić: “Vidite, mi imamo ugostiteljstvo, kao što sam rekao – to su Bijambare, to je restoran Sindikat itd. koje su praktično registrirane poslovne jedinice i one su na tržištu. I recimo taj od 10.000, ne znam koliko je – 14, nebitno, ide upravo u to sporednu djelatnost jer je to ta tržišna utakmica, to su ugostiteljski objekti koji su posebno registrovani. Studentski smještaj i ishrana je naša osnovna djelatnost.”

N1: Dakle sve ono što se nabavi u smislu hrane ide isključivo u primarnu djelatnost odnosno za studente, ne za ugostiteljstvo?

Curić: “Tako je, tako je, jest jest jest.”

N1: A alkohol ide u ugostiteljstvo?

Curić: “Tako je.”

N1: Koji se onda prodaje u tim objektima?

Curić: “Tako je. U ugostiteljskim objektima i to je naše tržište, jednostavno koncept studentskog centra koji je naslijeđen.”

Dvadeset posto od 15.000 KM alkohola i srodnih proizvoda plaća Kanton Sarajevo, a 80% studentski centar. Dok sa dijelova objekata otpada fasada, u ovim sobama ispite spremaju budući diplomanti, magistri i doktori nauka naše zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.