Salkić o Dodikovim izjavama o mogućem osamostaljenju RS

Vijesti 29. jan 201918:18 > 18:24
N1

Potpredsednik RS Ramiz Salkić komentarisao je za N1 izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koji je, ukoliko inicijativa SDA o promjeni naziva bh. entiteta Republika Srpska bude zvanična, pozvao SDS da u Narodnoj skupštini Republike Srpske donesu odluku o osamostaljenju RS.

“Želim da poručim građanima u Bosni i Hercegovini, nikakvog otcjepljenja Republike Srpske neće biti. Oni koji strahuju za sudbinu BiH ne trebaju da strahuju, a oni koji se eventualno raduju da će se stvoriti neka nova srpska država na Balkanu, trebaju da znaju da se uzalud raduju. Ova zemlja je opstala, ona će opstati i u budućnosti. Milorad Dodik treba da zna da su zvanični organi Republike Bosne i Hercegovine donijeli ukaz, zakon, o novoj organizaciji BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je Salkić za N1.

Govorio je i o tome šta će se desiti ukoliko dođe do onoga što je Dodik najavljivao.

“Ukoliko se oni odluče da ne postoji Dejtonski mirovni sporazum, a samim opredjeljenjem da izađu iz BiH, krše Dejtonski mirovni sporazum, trebaju da znaju da na scenu stupa Republika Bosna i Hercegovina koja je međunarodno priznata prije nego što je bio Dejtonski sporazum. Dakle, onako kako je primljena u Ujedinjene nacije tako bi stanje dočekali nakon što bi se Milorad Dodik sa svojim prijateljima odlučio na avanturu”, naveo je Salkić.

Podsjetimo, Dodik je vanrednoj pres-konferenciji nakon saopštenja o inicijativi SDA, pozvao SDS da bude s njima te da idu u proces donošenja odluke NSRS, ukoliko inicijativa ode u Ustavni sud BiH, o osamostaljenju Republike Srpske.

“Pozivam SDS. Hoće li to da urade? Ja hoću, kolika god to cijena bila. Ukidanje imena je ukidanje RS. Nema nikakvog drugog cilja. Ovo dolazi samo pet dana nakon što je Erdogan rekao da treba promijeniti Dejtonski sporazum”, poručio je tada Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.