Ćudić za N1: Voljela bih da Bh. blok bude protuteža destruktivnim silama u BiH

Vijesti 30. jan 201908:29 > 09:18
N1

Sabina Ćudić iz Naše stranke gostovala je u programu televizije N1, te je komentarisala posjetu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Briselu.

”Mi smo otišli tamo da kažemo da nemamo rezultata i to je neprihvatljivo”, rekla je ona.

Ćudić je također boravila u Briselu, na poziv, kako je rekla, liberalnih stranaka gdje je govorila o pogledu izvana na Evropsku uniju.

Diskutovatali smo proces pridruženju BiH EU i razlozima zaštio je to važno Evropskoj uniji. Ne radi se samo o interesu EU već i Balkana. Mislim da se vrlo često u BiH ne razgovara o samom procesu pridruživanja EU, već ishodu – da li ćemo ući ili ne. Mislim da je i sam proces važan; sve reforme koje trebamo uraditi, od pitanja pravosuđa i ta sama reforma u sebi nosi vrijednost EU, odnosno kraja ovog sistema kakvog imamo. S razlogom mnogi ne žele u EU baš iz razloga jer im se trese tlo na kojem stoje“, komentarisala je Ćudić za N1.

O boravku članova Predsjedništva BiH u Briselu je kazala kako se trebaju čitati saopštenja i EU i Predsjedništva BiH o ovoj posjeti i razlici između ta dva saopštenja.

EU žele vidjeti ubrzani proces ka EU, a ovdje je prevedeno da ćemo imati kandidatski status do kraja godine. Također, jedna vrlo važna stvar je da nemamo šefa misije u EU, na šta se tamo to gleda kao diplomatski šamar. Nemamo ambasadora u Briselu a to je osoba koja zagovara i lobira za BiH. To zbunjuje EU, jer je to razlika između onoga što govorimo i radimo. Poruke da je gotovo završen Upitnik, su samo izgovori. Mi smo otišli tamo da kažemo da nemamo rezultata i to je neprihvatljivo“, istakla je u Novom danu.

Mislim da ono što nam se servira oko čega postoji neslaganje, nije stvarni razlog našeg sporog puta. Mislim da je pravi razlog odbijanje onih aktera koji profitiraju od BiH i od njenog ustavnog uređenja ovakvog kakav jeste nemaju interes da te političke elite nas ni vode kroz taj put niti da dođu do cilja, jer to znači njihov gubitak moći. Vrlojednostavno, EU nam to konstantno daje do znanja, ovo ustavno uređenje BiH nije kompatibilno sa EU, dakle naš nedostatak na primjer Ministarstva za poljoprivredu na državnom nivou i niz pitanja koje moramo ispuniti – nisu u skladu sa načinom na koji je uređena BiH. Ne postoji volja političkog vrha jer im to oduzima moć. Trebaju se praviti procjepi i tražiti alternativu. Bh. blok je alternativa tom diskursu. Jedan od načina jeste da ih mi zakonodavci pozivamo na odgovornost i predlažemo rješenje a i da idemo u Brisel i lobiramo za BiH“, kazala je.

Ćudić je spomenula i NATO te kazala: “Ako postoji ijedan konsenzus unutar Bh. bloka, vezano šta su strateški prioriteti BiH, to su euroatlanske integracije. Dakle to je naš najvažniji cilj – EU i NATO. Mi možemo razgovarati o metodama kako doći do NATO-a, ali to je neupitni strateški cilj i mislim da je cilj i NATO-a i EU naše članstvo radi stabilizacije regiona koji je na rubu nekih hladnoratovskih scenarija. To sam i rekla u EU – nije ovdje samo pitanje odnosa BiH prema Briselu već i pitanje regiona i pitanje odnosa unutar regiona i ovo je neka utrka ko će stabilizovati region na način na koji je u interesu sviju“.

Upitali smo je i kakva je situacija trenutno u Bh. bloku i zašto je otkazan sastanak na kojem su se trebale donijeti odluke o mogućem koaliranju ili koaliranju općenito.

Otkazan je sastanak radi puta u Brisel Željka Komšića, ali važno je naglasiti kada se na neki način Naša stranka stavlja u istu poziciju unutar Bh. bloka spram formiranja vlasti u različitim kantonima, kao što je u Goraždu, Zenici, Bihaću, Naša stranka je prva rezolutno izašla sa odlukom Predsjedništva, jednoglasnom odlukom Predsjedništva, koja nije bila uopšte teška – da mi nećemo koalirati s HDZ-om, SNSD-om i SDA. Neumjesno je da ja kao potpredsjednica stranke apelujem na kolege iz drugih stranaka kakvu odluku donijeti. Ja bih voljela da smo u ovom jedinstveni. Lično bih voljela da Bh. blok bude protuteža destruktivnim silama u BiH i da djeluje kao blok i da djeluje kao snaga koja će biti emancipatorna sila za godinu i po dana i za tri godinekada možemo iz temelja promijeniti BiH ka boljem. Kao štzo znate zakazane su gsjednice Glavnog odbora SDP-a, Predsjedništva DF-a za februar i najiskrenije iščekujemo te odluke i mislim da možda nema smisla sastajati se prije nego što njihovi organi donesu odluke kakvu je doniejla Naša stranka“, navela je Ćudić.

Na pitanje šta ako te stranke donesu odluke da žele koalirati sa strankom SDA je odgovorila: “Bh. blok je nastao na inicijativu Naše stranke i u tom slučaju na pitanje da li će Naša stranka napustiti Bh. blok, naravno da neće. Naša stranka ostaje u Bh. bloku a napuštaju ga oni koji možda donose odluke koji nisu u skladu sa interesima Bh. bloka, tako da ne bih prejudicirala i nadam se pametnom strateškom i dugoročnom razmišljanju naših partnera“.

Ukoliko bi ipak odlučili koalirati sa SDA, Ćudić je kazala kako su to onda ozbiljne tektonske promjene i da bi Naša stranka u skladu s tim odlučila kako se postaviti u onim dijelovima BiH gdje je u nekoj vrsti partnerstva sa Bh. blokom.

Mi smo donijeli odluku da nećemo koalirati, da nam jeste Bh. blok prioritet da ćemo biti konstruktivna snaga unutar Bh. bloka ali da sasvim sigurno nećemo koalirati sa ovim snagama. Ukoliko to kolege odluče, na njima je i da pojasne svoj status“, istakla je.

Ustavni sud razmatrat će sutra zahtjev za ocjenu ustavnosti uputstva Centralne izborne komisije BiH, o raspodjeli mandata u Dom naroda Federalnog Parlamenta. Hoće li se Ustavni sud proglasiti nenadležnim jer je riječ o uputstvu, ili će biti donesena privremena mjera, samo su neke od mogućnosti koje navodi pravna struka.

Mi smo podnosioici te apelacije, tako da mi željno iščekujemo tu odluku. Bez obzira što se zalažemo za reformu pravosuđa, sve odluke prihvatamo i smatramo legitimnim i teško je komentarisati nedonešenu odluku suda ali ćemo iscrpiti sve pravne mehanizme i na taj način pokušati ponuditi jednu drugu viziju BiH u kojoj ne postoji razlika u vrijednosti Bošnjaka, Srbina, Hrvata ili ostalih, zavisno od dijela teritorije na kojem žive“, navela je Ćudić gostujući na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.