Zanimljiva inicijativa u Skupštini KS: Dvije nove žičare u Kantonu Sarajevo

Vijesti 30. jan 201910:20 > 10:20
N1

Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu u iznosu od 928.370.876 KM bit će razmatran na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je upravo počela. Uz predloženi budžet, bit će razmatran i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta za 2019. godinu.

Na početku sjednice je usvojen dnevni red sa 33 glasa za, bez protiv i suzdržanih. Zastupničko pitanje prvo je uputio zastupnik SDA Aljoša Čampara koji je upitao premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu da li je Vlada KS donijela program rada Vlade za 2019. godinu nakon najavljenih 300 mjera.

Mirza Čelik, zastupnik SDA, podnio je inicijativu vezano za dvije nove žičare u Kantonu Sarajevo.

“Da se napravi elaborat za izgradnju vertikalnog transporta žičare Hrasnica – Hrasnički stan – Veliko polje – Bjelašnica i izgradnja vertikalnog transporta žičare Vrelo Bosne – Golo brdo. Na osnovu velikog broja zahtjeva građana Ilidže podnosim ovakvu inicijativu jer bi lokalna zajednica bila spremna da sufinansira projekte, a to bi upotpunilo turističku ponudu u KS”, kazao je Čelik.

Na dnevnom redu sjednice, kako je najavljeno, su i informacije o radu preduzeća Gras i Vodovod i kanalizacija, kao i Prijedlog Autentičnog tumačenja člana 47. Zakona o unutrašnjim poslovima KS. 

Zastupnici će razmotriti i odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja 2019. godinu, o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Odbora za javna priznanja KS, te izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju JU “Centar za napredne tehnologije u Sarajevu”. 

Također će se pred zastupnicima naći i donošenje odluke o izmjeni Odluke o izboru predsjedavajućih, zamjenika predsjedavajućih i članova stalnih radnih tijela Skupštine KS, kao i Odluka o imenovanju Etičkog vijeća Skupštine KS.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.