Komšić: Postoji dobro raspoloženje, rekli su nam da je to ''naš problem''

Vijesti 30. jan 201911:54 > 11:57
N1

Kako je iz Brisela javio reporter N1 Esmir Milavić, članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović danas, drugog dana posjete Briselu, sastali su sa Johannesom Hahnom, a potom i sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je nakon sastanka da je njegov utisak pozitivan, poručivši da se pitanje izmjena izbornog zakona mora rješavati u BiH.

”Pred nas se postavljaju zahtjevi izmjene izbornog zakonodavstva bez preciziranja pravca u kojem to treba da ide. To je naš problem, naša stvar. Izmjene izbornog zakonodstava podrazumijevaju političke i tehničke stvari. Tusk nam je rekao da je vrlo bitno da odnosi u Bosni i Hercegovini trebaju ostavljati pozitivan utisak kada je riječ o cijelom putu BiH. To je jedan faktor koji ne treba zanemariti. Proces pomirenja mora biti jasnije izražen i bolje vidljiv. Pominjani su neki primjeri iz evropske historije koje bismo mi trebali slijediti. Moj utisak je pozitivan, raspoloženje u Briselu postoji, manje – više je sve u našim rukama’‘, rekao je Komšić i dodao:

”Moj utisak nakon svega, jeste da postoji jedno dobro raspoloženje u Evropskoj komisiji i među zvaničnicima Evropske unije da Bosna i Hercegovina dođe od kandidatskog statusa. Naravno, to nije dovolno, ima još stvari koje treba uraditi”, poručio je Komšić.

Opširnije u informativnim emisijama N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.